Se înmulţesc şantierele! Municipalitatea a obţinut avizul Autorităţii de Mediu pentru extinderea cu încă 20 de kilometri a programului de reabilitare a reţelelor de termoficare.

"Avem aprobarea Autorităţii de Mediu pentru înlocuirea a 20 de kilometri de magistrală, în continuare, în afara celor 17,5 kilometri aflaţi în lucru", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Investiţia, în valoare de 33 milioane euro, va fi finanţată din fonduri europene, contribuţia bugetului local fiind de doar 5%. Proiectul va fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local, după care, odată aprobat, lucrările vor fi scoase la licitaţie în cel mai scurt timp, pentru a putea fi terminate până în octombrie 2015.

Primarul Ilie Bolojan spune că în cazul în care lucrările nu vor putea fi încheiate până în toamnă, la începerea noului sezon de termoficare, şantierul va fi reluat în primăvara anului viitor. "Am discutat şi lucrările pe POS-ul de Mediu şi cel de Transport se fazează, adică investiţiile care nu se termină în actuala perioadă de finanţare se trec pe programul 2014 - 2020, deci banii nu se pierd", a spus edilul.

În cea de-a doua etapă a programului de reabilitare a reţelelor de termoficare vor fi cuprinse 20 de lucrări din toate cartierele oraşului, începând de la înlocuirea a 2,8 kilometri din magistrala 4 de la Piaţa Creangă până în strada Dragoş Vodă, cu trecere prin Bulevardul Magheru, la înlocuirea 1,8 kilometri din Magistrala 2 în zona străzii Sucevei şi a Magistralei 5 din zona Pârâului Peţa.

Cu ocazia lucrărilor, municipalitatea va muta în subteran reţelele supraterane din zona străzilor Oneştilor, Dragoş Vodă şi a Pârâului Peţa, lucru care va îmbunătăţi considerabil imaginea oraşului.

"Va fi un deranj total pe aceste străzi. Dacă înlocuim reţeaua de termoficare din strada Leonardo da Vinci, care trece exact pe mijloc, strada va fi închisă o lună de zile. La fel se va întâmpla şi în Parcul Traian în dreptul BNR, dar nu avem ce face pentru că altfel nu avem cum interveni pe aceste străzi", a spus Bolojan.

Potrivit unui studiu al municipalităţii, înlocuirea reţelelor de termoficare aflate într-o avansată stare de degradare, va genera reducerea pierderilor cu circa 73,6% şi diminuarea emisiilor de CO2 cu 480.774 tone pe an.

"Reabilitarea reţelelor va aduce bugetului local o economie de 4,8 milioane euro pe an, pierderi cumulate fizic prin temperaturile pierdute şi producţia suplimentară de energie termică", a declarat edilul.

Conform evidenţelor municipalităţii, numai înlocuirea celor 10 kilometri de reţea făcută anul acesta de Construcţii Bihor a diminuat pierderile de pe reţea de aşa natură încât municipalitatea a redus subvenţia alocată Electrocentrale de la 37 milioane lei la 25,5 milioane lei pe sezon rece, ceea ce înseamnă o economie de 3 milioane euro.

Firmele Construcţii Bihor şi Hidroconstrucţia lucrează în prezent la înlocuirea a 17,5 kilometri de reţea din magistralele I şi III, cele mai vechi din oraş. Lucrările, în valoare de 48,9 milioane lei, au început în primăvara anului trecut şi vor trebui finalizate până la sfârşitul lui 2015.

Vezi lista străzilor cuprinse în noile șantiere, în galeria de documente!