Referendumul privind unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Constituţională a României.

Conform programării făcute pe portalul propriu, CCR va judeca pe 26 mai excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 15 din 2016 care a adus modificări Legii 3 din 2006 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Ordonanţa a fost atacată de Avocatul Poporului la sesizarea liderului PSD Liviu Dragnea. "OUG 15 din 2016, în integralitatea ei contravine, pe de-o parte dispoziţiilor constituţionale ale art. 115 alin. (4) privind regimul ordonanţelor de urgenţă, iar, pe de altă parte, prevederilor art. 147 alin. (4) din Constituţie privind obligativitatea deciziilor Curţii Constituţionale", se menţionează într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Probleme de urgenţă

Potrivit articolului 115 aliniatul 4 din Constituţie, Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă doar "în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora".

Avocatul Poporului consideră că în condiţiile în care, potrivit motivării făcute de Guver,n două Consilii Locale din ţară au stabilit desfăşurarea referendumului simultan cu alegerile locale din 5 iunie, deşi Legea 3 nu conţinea prevederi care să permită asta, ordonanţa nu prezintă caracter de urgenţă, ci de oportunitate.

"Avocatul Poporului a apreciat că justificarea adoptării OUG 15/2016 ţine de oportunitate, or oportunitatea nu satisface exigenţele art. 115, alin. 4 din Constituţie, întrucât este, prin definiţie, de natură subiectivă şi nu are, în mod necesar şi univoc, caracter obiectiv", se menţionează în comunicat.

Poate, peste un an...

În plus, Avocatul Poporului apreciază că OUG 115/2016 a fost adoptată cu încălcarea Deciziei 334/2013 a Curţii Constituţionale, aspect care pune în discuţie principiul loialităţii constituţionale conform căruia adoptarea tuturor actelor normative se face cu respectarea deciziilor CCR.

Pentru a nu schimba regulile în timpul jocului, urmând recomandările Comisiei de la Veneţia, CCR a dispus prin Decizia 334/2013 că modificările aduse legii referendumului sunt constituţionale doar în măsura în care nu se aplică consultărilor publice organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

Avocatul Poporului a constatat că "în situaţia de faţă Guvernul a adoptat un act normativ în materie referendară fără a ţine cont de cele statuate de instanţa de contencios constituţional în considerentele Deciziei 334/2013, OUG 15/2016 fiind adoptată chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale".

Opinie separată

Iniţiator al referendumului din 5 iunie privind unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin, primarul Ilie Bolojan a calificat încă de marţi ca neîndemeiată reclamaţia făcută la Avocatul Poporului de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Edilul a afirmat că OUG 15 din 2016 are caracter de urgenţă pentru că modifică o lege care încălca dreptul autorităţilor locale de a consulta populaţia în probleme de interes local.

Bolojan a afirmat că normativul nu schimbă regula în timpul jocului pentru că nu aduce modificări de structură legii, ci doar aduce lămuriri că prin referendum se înţelege atât referendum naţional, cât şi local.

Situaţia declanşată prin contestarea ordonanţei este cu atât mai complicată cu cât, oficial, campania pentru referendum a demarat la începutul acestei săptămâni, iar Primăria a comandat deja buletinele de vot.