Epidemia de coronavirus pare să genereze o criză economică de proporţii. Deşi restricţiile privind distanţarea socială şi circulaţia au fost impuse doar de la jumătatea lunii martie, încasările bugetului Oradiei pe primul trimestru din acest an au scăzut cu 4,5 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Un "minus" de milioane...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, în intervalul 1 ianuarie – 31 martie şi-au achitat taxele şi impozitele 75.873 de persoane fizice şi 7.704 persoane juridice, care au vărsat bugetului local 60,5 milioane lei.

"Anul trecut, în acelaşi interval de timp şi-au achitat taxele şi impozitele locale un număr de 82.629 persoane fizice, respectiv 8.184 de persoane juridice, cuantumul încasărilor fiind în valoare de 80.134.639 lei", se menţionează în comunicat.

Concret, numărul plătitorilor a scăzut cu 6.756 în cazul persoanelor fizice şi cu 490 în cazul firmelor.

În consecinţă, încasările bugetului local s-au diminuat cu 19,5 milioane lei, echivalentul a circa 4 milioane euro.

Diferenţa este enormă în condiţiile în care, spre exemplu, construcţia podului Centenarului a costat 9,6 milioane lei, iar reabilitarea podului Dacia şi amenajarea pasajului subteran din Bulevardul Magheru, la un loc, vor costa 14,5 milioane lei.

Amânare la plată...

Directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a pus scăderea încasărilor la buget pe seama companiilor orădene.

"În cazul cetăţenilor nivelul de încasare este undeva la 90% faţă de anul trecut. Diferenţa mare apare la firme. În cazul persoanelor juridice nu şi-au plătit impozitele nici jumătate faţă de anul trecut", a afirmat Florea.

Potrivit directorului, firmele orădene au preferat să îşi amâne plata impozitelor profitând de prelungirea până la 30 iunie 2020, a primului termen de plată a taxelor şi impozitelor pentru anul în curs.

"Spre deosebire de cetăţeni, firmele îşi plăteau întotdeauna impozitele chiar înaintea scadenţei. Deocamdată este doar o amânare a plăţii, dar în mod cert vor fi şi companii care la termenul limită se vor confrunta cu dificultăţi de plată pe fondul opririi activităţii", a mai spus Florea.

Acesta este primul an în care municipalitatea se confruntă cu o scădere a veniturilor din taxe şi impozite după ce ani de zile acestea au crescut constant.