Termoficare Oradea nu crede în lacrimi. Furnizorul de energie termică a oraşului este hotărât să pună piciorul în prag şi să nu aştepte acumularea debitelor de către consumatorii rău platnici.

"Începând din această lună, principala măsură de recuperare a creanţelor va fi întreruperea serviciilor şi nu acţionarea în instanţă. Orădenii trebuie să înţeleagă că avem nevoie de aceşti bani pentru a putea menţine sistemul în funcţiune şi a îmbunătăţi calitatea serviciilor", a declarat Mihai Cabai, directorul Termoficare Oradea, joi, înzt-o conferinţă de presă.

Pentru a pune în aplicare această măsură, societatea a înfiinţat echipe de muncitori care se vor ocupa exclusiv cu debranşarea asociaţiilor cu datorii. "Nu contează că este vară sau iarnă. Am înfiinţat un compartiment şi opt oameni se vor ocupa numai de sistări", a spus directorul.

Potrivit lui Cabai echipele de "recuperatori" vor închide robinetele de apă caldă şi căldură montate la limita de proprietate a asociaţiei de proprietari cu restanţe. Reluarea serviciilor se va face doar după achitarea integrală a restanţelor.

"Potrivit regulamentului de termoficare, serviciile de alimentare cu apă caldă şi căldură vor fi reluate în termen de trei zile lucrătoare de la achitarea tuturor debitelor, inclusiv a taxei de debranşare", a afirmat Cabai.

Pentru că Termoficare Oradea a preluat de la societatea Electrocentrale serviciile de transport şi distribuţie a agentului termic, iar aceasta nu va mai avea relaţii contractuale cu asociaţiile de proprietari şi riscă să rămână cu debite de milioane lei neîncasate, Termoficare va reprezenta în teren inclusiv interesele CET-ului.

"Am încheiat un protocol de colaborare şi vom acţiona împreună pentru că până la urmă sistemul de termoficare funcţionează unitar. Degeaba prestăm noi servicii de transport şi distribuţie dacă, din lipsă de bani, Electrocentrale este în imposibilitatea să furnizeze agent termic", a spus directorul.

Mihai Cabai susţine că, pentru a preîntâmpina acumularea debitelor, Termoficare Oradea va trece la sistarea serviciilor către toate asociaţiile de proprietari care au debite mai vechi de 45 de zile. În prezent, CET-ul orădean are de recuperat de la restanţieri debite în valoare de circa 15 milioane lei.

Pentru a evita, pe viitor, sistarea unei asociaţii de proprietari din cauza unui singur bloc sau a unei singure scări de bloc cu locatari restanţieri, începând din această toamnă Termoficarea oferă asociaţiilor de proprietari posibilitatea facturării serviciilor la nivel de bloc sau scară de bloc, cu condiţia ca aceasta să fie contorizată.