Impozitele orădenilor aferente anului viitor, precum şi cuantumul amenzilor se vor indexa cu rata inflaţiei de anul trecut.

Se indexează impozitele...

Potrivit datelor oficiale publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, rata inflaţiei în 2020 a fost de 2,6%. "Codul fiscal prevede că autorităţile locale trebuie să indexeze impozitele anului următor cu inflaţia anului trecut. Asta înseamnă că va exista un decalaj de doi ani, pentru că inflaţia din 2020 se aplică doar din 2022", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primărei, Eduard Florea.

Potrivit directorului, municipalitatea a indexat impozitele în fiecare an cu rata inflaţiei (cea din urmă cu doi ani) pentru a nu exista şocuri în cazul majorării o dată la câţiva ani.

În ceea ce priveşte nivelul efectiv al impozitelor şi taxelor pe anul 2022, acesta va fi stabilit în una dintre şedinţele de la sfârşitul anului.

... şi tarifele de depozitare a gunoaielor

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul Local Oradea a mai hotărât actualizarea tarifelor percepute de Keviep pentru depunerea de deşeuri la groapa ecologică cu un procent de 0,7%.

Conform contractului încheiat de municipalitate în anul 2007 cu firma Keviep, tarifele se indexează în fiecare an în luna aprilie în funcţie de procentul de inflaţie a monedei stabilit de Banca Central Europeană şi de cantităţile de deşeuri depuse la groapa de gunoi.

Concret, tarifele pentru depunerea la groapa de gunoi a oraşului a unei tone de deşeuri menajare precum şi de deşeuri amestecate cu moloz vor fi majorate pentru perioada 1 mai 2021 – 30 aprilie 2022 de la 18,52 euro la 20,64 euro.

Tarifele pentru deşeurile din construcţii şi demolări vor fi majorate de la 2,57 euro pe tonă la 2,59 euro pe tonă, iar cele pentru deşeurile biodegradabile de la 16,55 euro pe tonă la 16,67 euro pe tonă.

Depunerea deşeurilor colectate selectiv precum şi a pământului vegetat nu se taxează.

Keviep îşi va asuma devierea prin reciclare de la depozitarea finală a unei cantităţi egale cu cea deviată în anul 2016 plus încă 4.000 de tone ceea ce înseamnă cel puţin 9.883 tone pe an.