Oradea vrea tramvaie. Municipalitatea a depus, vineri, spre finanţare un proiect european în valoare de 19 milioane euro care vizează achiziţionarea a 10 garnituri noi.

Finanţarea nerambursabilă a proiectului se ridică la 18,71 milioane euro din cele 29,36 milioane euro rezervate municipiului prin prioritatea de investiţii privind reducerea emisiilor de carbon şi stimularea mobilităţii urbane.

"Acest proiect vizează achiziţionarea a 10 tramvaie noi cu o valoare estimată de 1,6 milioane de euro fără TVA pe tramvai, adică 7,4 milioane lei fără TVA. A fost demarată procedura de achiziţie publică a tramvaielor, documentaţia de atribuire fiind înaintată către ANAP în vederea validării", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Achiziţia are ca scop modernizarea parcului de tramvaie, creşterea cu 24,20% a numărului de pasageri transportaţi ceea ce înseamnă un plus de circa 4,4 milioane persoane pe an şi diminuarea cu 6,21% a gazelor cu efect de seră, respectiv 2.807 tone echivalent CO2.

Proiectul "Modernizarea parcului de tramvaie din Municipiul Oradea - etapa 1" urmează să fie finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, obiectivul specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Acesta este primul proiect depus de municipalitate pe axa privind sprijinirea dezvoltării urbane. Pe lista proiectelor în lucru se mai numără cele vizând construirea unei linii noi de tramvai în zona Calea Aradului, Universitate, Cantemir (15 milioane euro) dar şi proiecte privind pietonalizarea străzilor Piaţa Ferdinand, Aurel Lazăr sau Libertăţii.