Pasajul Vulturul Negru redevine şantier. Firma Constructorul Sălard a început marţi montarea schelelor pentru a putea lua probe din faţadă pentru studiul de paviment în baza căruia se va face ulterior reabilitarea pereţilor şi cupolei pasajului.

"Constructorul va îndepărta straturile succesive de tencuială până se va ajunge la faţada iniţială astfel încât reabilitarea să se facă cât mai aproape de aspectul original", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în pasajul Vulturul Negru.

Investiţia, în valoare de 820.000 euro, prevede lucrări de proiectare şi execuţie şi va trebui finalizată în termen de cinci luni. Constructorul s-a obligat să ofere garanţie pentru zece ani. "Suntem obligaţi să terminăm aceste lucrări până la sfârşitul anului astfel", a spus Mălan.

Proiectul vizează reabilitarea pereţilor, tâmplăriei şi şarpantei cu sticlă specială a pasajului Vulturul Negru. "Tâmplăria din pasaj va trebui realizată unitar. Acolo unde aceasta este din lemn stratificat nu se schimbă nimic dar acolo unde nu a fost înlocuită, sau proprietarul va dori reamenajarea spaţiului, aceştia vor trebui să obţină autorizaţie de construiere care se va elibera doar în aceste condiţii", a declarat viceprimarul.

Lucrările se vor derula pe tronsoane. Acestea vor începe dinspre Piaţa Unirii şi vor avansa către zona centrală a pasajului. Şantierul va fi organizat fără închiderea circulaţiei prin pasaj aşa încât, în prima fază cel puţin, comercianţii din zonă nu vor fi afectaţi. "Am avut deja o întâlnire cu comercianţii din Pasajul Vulturul Negru şi le-am promis că le vom comunica din timp dacă acesta va fi închis traficului pietonal", a afirmat Mălan.

După toate probabilităţile, Pasajul Vulturul Negru va fi închis trecătorilor în cea de a doua parte a verii, după reabilitarea pereţilor când municipalitatea va lansa lucrările de înlocuire a mozaicului făcut de mântuială de firma Marconst. Primăria a reziliat săptămâna trecută contractul cu constructorul din Marghita şi urmează să scoată din nou lucrare la licitaţie.