Municipalitatea a cerut joi firmei Marconst să refacă pe propria cheltuială mozaicul din Pasajul Vulturul Negru, pe considerentul că lucrarea, făcută de mântuială, nu poate fi recepţionată în modul în care a fost predată.

"Comisia de recepţie a lucrărilor a decis să nu recepţioneze lucrările şi să oblige executantul să refacă în întregime partea referitoare la mozaic, inclusiv sticla ornamentală, pe cheltuiala firmei, în termen de 3 luni de la data la care primeşte notificarea", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit viceprimarului, refacerea mozaicului va fi făcută tot de Marconst, care va trebui să îşi aducă mozaicari din străinătate. "Dacă în câteva zile vine cu o propunere concretă de execuţie, cu o firmă care oferă garanţii că va face lucrările, putem încheia un act adiţional la contract de suspendare a penalităţilor de 25.000 lei pe zi de întârziere, cu condiţia ca lucrarea finală să fie de o calitate impecabilă", a spus Mălan.

Viceprimarul a spus că actul adiţional va fi făcut astfel încât, în cazul în care lucrarea va prezenta deficienţe, să devină nul de drept, iar Marconst să datoreze penalităţi pentru întreaga perioadă de prelungire a lucrărilor. În acest caz, pentru cele trei luni de prelungire a lucrărilor firma va avea de plată circa 440.000 euro.

După toate probabilităţile, pe toată perioada lucrărilor de înlocuire a mozaicului turnat de mântuială, accesul în pasaj va rămâne în continuare închis. "Probabil se va lucra pe porţiuni. Este o decizie pe care o vom lua împreună cu constructorul, asupra căreia nu ne putem pronunţa în momentul de faţă", a zis viceprimarul.

Pentru ca refacerea mozaicului poată fi executată, municipalitatea a cerut prelungirea cu şase luni a termenului limită de încheiere a proiectului european prin care sunt finanţate lucrările stabilit pentru data de 15 iulie.

Printre deficienţele constatate de comisia de recepţie la verificările din teren făcute în 28 iunie s-au numărat numeroase fisuri şi diferenţe de culoare ale mozaicului, porţiuni în stratul de mozaic care nu fac legătura cu stratul suport, rosturi de îmbinare de calitate necorespunzătoare, diferenţe de nivel între câmpurile de mozaic şi sticla ornamentală precum şi gurile de scurgere şi mozaic, plăci de mozaic ciobite, denivelări în câmp apărute pe întreaga suprafaţă şi faptul că sticla circulabilă din zona centrală nu are culoare uniformă, fapt vizibil îndeosebi pe timpul perioadei de iluminare nocturnă.

Lucrările de înlocuire a reţelelor subterane, iluminatului arhitectural şi mozaicului din Pasajul Vulturul Negru au fost câştigate în iunie, anul trecut, de firma Marconst, singura participantă la licitaţie, care a oferit pentru lucrare 2,5 milioane lei cu circa 10% sub valoarea estimată de 2,8 milioane lei, plus TVA.

Refacerea mozaicului a costat circa 480.000 lei din preţul total, iar în momentul de faţă Marconst mai are de încasat de la municipalitate circa 530.000 lei, bani care au fost blocaţi în conturile Primăriei.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Lucrări de mântuială! Primăria a refuzat recepţia lucrărilor din Pasajul Vulturul Negru din cauza deficienţelor (FOTO)"