Lucrările de reabilitare a sinagogii Zion de pe malul Crişului Repede vor fi suplimentate cu suma de 400.000 euro. Primarul Ilie Bolojan a obţinut joia trecută, la Budapesta, de la coordonatorii programului HURO, acordul de principiu pentru cheltuirea în cadrul aceluiaşi obiectiv a sumei economisite în urma licitaţiei organizate pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare. Banii vor putea fi folosiţi pentru reabilitarea mobilierului, picturilor şi zugrăvelilor din interiorul sinagogii.

"Reabilitarea Sinagogii Zion ar urma să fie finalizată până în luna iunie a anului viitor, devenind astfel un obiectiv turistic important pentru oraşul nostru şi o sala multifuncţională culturală", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Proiect transfrontalier în valoare totală de 1,9 milioane euro, din care circa 362.000 euro au fost alocaţi Comunităţii Evreilor din Debreţin pentru reparaţii la o clădire din localitate, reabilitarea sinagogii Zion, este executată de firma Abed Nego.

Sinagoga va fi consolidată, atât la fundaţie cât şi la tamburul cupolei, faţadele vor fi reabilitate, iar tâmplăria ferestrelor înlocuită. Muncitorii vor interveni minimal la cupolă şi vor introduce încălzirea prin podea. După finalizarea lucrărilor clădirea va intra în circuitul turistic naţional şi internaţional, ca sală multifuncţională pentru expoziţii, lansări de carte, chiar concerte şi chiar ca punct de informare turistică.