Din următorul an școlar, nu vor mai primi burse de merit elevii cu rezultate școlare slabe sau medii, așa cum se întâmplă în prezent, când Legea educației preuniversitare prevede că școlarii care se situează între primii 30% din clasa lor sunt răsplătiți, chiar dacă au note mici.

Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat luni, într-o conferință de presă, că în următorul an școlar burse de merit vor primi doar elevii cu medii peste 9,50, iar cei cu medii peste 7 vor fi eligibili pentru burse de reziliență, o categorie nou introdusă.

Bursa de reziliență este prevăzută într-o metodologie pe care Ministerul Educației urmează să o pună în dezbatere publică. „Ordonanţa despre care vorbim astăzi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă, bursa de rezilienţă. Scopul acestei burse este de a motiva şi elevii care au în acest moment rezultate medii să progreseze. Este o formă de a stimula progresul individual în învăţare. Cuantumul bursei de rezilienţă va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obţinut cel puţin media anuală 7 şi se află printre primii 30 la sută dintre elevii din clasă, din punct de vedere al rezultatelor”, a declarat Deca.

Aceeași bursă de reziliență o vor primi și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, care urmează cursurile programului „Școala din spital”, introdus din acest an școlar, sau care sunt școlarizați la domiciliu din motive medicale.

Bursele de merit își păstrează cuantumul de 450 de lei pe lună, se vor acorda pentru primii 30% de elevi dintr-o clasă, dar care trebuie să aibă media anuală de cel puțin 9,50.

În cazul elevilor de clasa a V-a, criteriul de acordare va fi media primelor două module din anul școlar, iar pentru cei de clasa a IX-a media de admitere la liceu.

De asemenea, în continuare vor primi burse de merit elevii care au obținut premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei, premiul I la concursuri sau competiții naționale sau medalia de aur ori locul I la campionate naționale organizate de federații naționale olimpice.

Pe de altă parte, Deca a anunțat că de burse sociale vor putea beneficia în viitor și elevii trecuți de 18 ani, dar care urmează programul școlar „A doua șansă”. Potrivit ministrei, vârsta celor eligibili a crescut de la 18 la 30 de ani, astfel încât acești elevi să fie încurajați să își finalizeze studiile. Bursa socială este în valoare de 300 de lei pe lună, la fel ca bursa tehnologică, pe care o primesc elevii care urmează învățământul profesional sau tehnologic.

În acest an școlar, în județul Bihor, din cei 12.368 de elevi care primesc bursă de merit, 272 au medii sub 5, iar șase dintre ei chiar între 1 și 1,99.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!