Preţul gigacaloriei se majorează din nou, la doar două luni de la ultima scumpire. Consiliul Local a aprobat luni scumpirea gigacaloriei cu 8,63 lei începând din luna februarie, în ciuda opoziţiei grupului PSD.

"Avem o centrală retehnologizată, o creştere a cantităţii de energie electrică produsă de aceasta, o creşterea semificativă a preţului energiei electrice şi un proces de înlocuire a multor kilometri de reţea cu pierderi. Cărui fapt i se datorează această creştere?", a întrebat liderul social-democraţilor din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa.

Directorul Termoficare, Stănel Necula, a explicat că majorarea intervine ca urmare aprobării noilor tarife de către Agenţia Naţională de Reglementare în Energie. "Tarifele sunt stabilite de ANRE. Anul trecut, în luna a şasea şi, după aceea, în decembrie, s-a stabilit preţul unic la gard, la care noi adăugăm apoi tarifele de transport şi distribuţie", a spus Necula.

Majorarea de tarif stabilită de agenţie are însă la bază tot datele furnizate de Termoficare. "Am făcut un studiu privind bilanţul energetic al societăţii, din care rezultă că pierderea de energie termică reală este mai mare decât cea tehnologică, lucru care a trebuit corectat", a explicat viceprimarul Florin Birta pentru BIHOREANUL.

Altfel spus, pierderile de pe reţelele încă nereabilitate ale Termoficare vor fi preluate în preţul local al gigacaloriei.

Pentru ca populaţia să nu suporte o nouă scumpire a încălzirii, conducerea municipalităţii a propus Consiliului Local preluarea majorării de 8,63 lei pe gigacalorie în subvenţia acordată de la bugetul local.

Astfel, orădenii vor plăti tot 255 lei pe gigacalorie, dar de fapt preţul acesteia a crescut la 239,49 lei pentru consumatorii racordaţi la reţeaua primară prin puncte termice proprii, respectiv la 304,18 lei pentru populaţia deservită prin punctele termice ale Termoficare.

În ceea ce priveşte agenţii economici, aceştia vor plăti pe gigacalorie 259,17 lei în cazul celor racordaţi la reţeaua primară respectiv 390,96 lei în cazul celor deseviţi din reţeaua secundară.