Joia trecută s-a semnat contractul, luni au şi început lucrările. Angajaţii asocierii formate din firmele Drumuri Orăşeneşti şi Porfido ed Arte au băgat, luni dimineaţă, picamerele în mozaicul din Pasajul Vulturul Negru.

Decopertarea pavajului a început dinspre strada Vasile Alecsandri, avansează către strada Independenţei şi urmează să se finalizeze în tot pasajul până la sfârşitul săptămânii.

"Firma Constructorul Sălard, care lucrează la reabilitarea cupolei şi pereţilor din pasaj, îşi va strânge schelele şi va elibera amplasamentul în cel mai scurt timp", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Drumuri Orăşeneşti s-a obligat prin contract să finalizeze lucrările până la 15 iunie, în jumătate din termenul rezervat pentru o astfel de lucrare. Constructorul este obligat să lucreze cu forţe suplimentare şi program prelungit pentru ca municipalitatea să poată închide până la 30 iunie proiectul european prin care sunt finanţate lucrările de reabilitare a pasajului.

În caz contrar municipalitatea riscă să fie obligată să returneze finanţatorului european fondurile atrase în valoare de 2,8 milioane lei.

Asocierea reprezentată de Drumuri Orăşeneşti a câştigat licitaţia pentru pietruirea pavajului din pasajul Vulturul Negru la un preţ de 1.667.453,93 lei. Preţul este cu 14,07 lei sub cel maxim, în condiţiile în care ceilalţi doi constructori participanţi la licitaţie, care au oferit preţuri mai mici, au fost descalificaţi ca având ofertele incomplete.

Iniţial, Primăria a comandat reabilitarea pavimentului din Pasajul Vulturul Negru firmei Marconst cu un mozaic conţinând motive florare. În iunie 2013, la închiderea şantierului, municipalitatea a refuzat să facă însă recepţia lucrărilor.

Mozaicul era plin de crăpături din cauza unei prize necorespunzătoare cu placa suport, prezenta deficienţe de montare, diferenţe de nuanţă, rosturi neunitare, linii neclare ale ornamentelor, plăci de mozaic tăiate strâmb şi multe altele. După ani de discuţii în contradictoriu cu constructorul conducerea municipalităţii a decis să înlocuiască mozaicul cu granit şi marmură.