Cine nu deschide gura deschide punga! Primăria Oradea organizează joi, de la ora 16, în sala Traian Moşoiu din palatul administrativ al oraşului o dezbatere publică pe marginea proiectului de taxe şi impozite pe anul 2018.

Proiectul a fost prezentat public şi postat pe portalul municipalităţii la jumătatea lunii octombrie şi urmează să fie supus aprobării Consiliului Local în şedinţa din 27 noiembrie.

Printre cele mai importate propuneri de modificări aduse sistemului de taxe şi impozite până la această oră de către municipalitate se numără supraimpozitarea cu 50% a orădenilor care refuză să se racordeze la reţelele de canalizare pe care Compania de Apă Oradea le-a adus în vecinătatea proprietăţii şi supraimpozitarea cu 50% a proprietarilor spaţiilor comerciale din zona centrală care sunt ţinute închise mai mult de 30 de zile din lipsă de chiriaşi sau alte motive.

La fel, municipalitatea intenţionează majorarea de cinci ori a taxei de desfacere pavaj, de la 100 lei la 500 lei pentru fiecare amplasament sau de la 1.100 lei la 5.500 lei pentru fiecare kilometru de stradă.

Taxa, datorată de operatorii de reţele de la Termoficare şi Compania de Apă la Distrigaz şi Electrica ar aduce un plus de 800.000 lei la bugetul local, bani din care municipalitatea va finanţa reabilitarea carosabilului în cazul în care acesta ar ceda în urma unor lucrări de aducere la starea iniţială făcute de mântuială.

În paralel, 40 de artere orădene vor urca într-o categorie de impozitare superioară, ca urmare a investiţiilor în infrastructură, iar altele două vor fi retrogradate.