Într-o zi 3,8 milioane lei, săptămânal 26,1 milioane lei, lunar 104,5 milioane lei şi în total 418 milioane lei până la sfârşitul anului! Primăria orădeană îşi stoarce bugetul până la ultimul bănuţ pentru a finaliza proiectele europene şi a-şi recupera banii de la finanţatorul european înaintea termenului limită de 31 decembrie 2015.

"Am avut o şedinţă cu directorii Primăriei, iar lucrările programate pe bugetul local care nu au început până acum nici nu vor mai începe. Toţi banii vor fi alocaţi pentru finalizarea proiectelor europene", spune primarul Ilie Bolojan.

Lucrări da, plăţi ba!

Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă! Proiectele europene funcţionează pe principiul decontării: beneficiarul plăteşte constructorii şi abia apoi îşi recuperează banii de la finanţatorul european. Pentru proiectele mari, peste capacitatea de plată a beneficiarului, există mecanismul cererii de plată: beneficiarul cere bani de la bugetul de stat pe baza facturilor emise de executanţi, după care îi înapoiază când îi decontează şi lui finanţatorul.

Dacă lucrările mai merg cumva, decontările decurg însă cu o lentoare exasperantă. Din cele 24 de proiecte europene aflate în implementare în Oradea, la 31 august decontările abia dacă atingeau 56% din sumele cheltuite cu lucrările. Ritmul acestora este însă mult mai avansat. Cel mai bun exemplu este noua centrală pe gaz, unde stadiul de realizare depăşeşte 85%, în vreme ce decontările nu au ajuns nici la 65%.

Asta, în condiţiile în care mecanismul cererii de plată încetează din 20 noiembrie, dată de la care Primăria rămâne pe cont propriu, iar tot ce nu decontează până la 31 decembrie pe bani europeni se va plăti anul viitor din banii orădenilor!

"Vom juca strâns!"

În acest context, Primăria forţează finişul cursei pentru implementarea proiectelor europene orientându-şi toate resursele financiare către închiderea lor la timp. "Vom juca strâns, pentru că mai sunt doar câteva luni până la sfârşitul anului, dar vom lua măsuri să nu apară probleme", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

Pentru a evita mutarea cheltuielilor de pe finanţările europene pe bugetul local prin depăşirea termenului limită, Primăria îndeamnă constructorii să-i rupă facturi cât mai repede. Măsura e cu atât mai importantă cu cât decontările pot dura de la 3 săptămâni, cum se întâmplă pe proiectul pentru reabilitarea Cetăţii, dar pot ajunge şi la 8 luni, ca în cazul unor proiecte transfrontaliere derulate cu parteneri din Ungaria.

"Ca să nu ne trezim în situaţia de a plăti lucrările din banii orădenilor, am îndemnat constructorii să accelereze ritmul lucrărilor, să îşi cumpere toate materialele necesare şi să ceară rapid decontarea lor. Astfel, chiar dacă se întâmplă ceva şi se prelungeşte vreun proiect în anul următor, să ne rămână de plată doar manopera", spune city-managerul Eduard Florea.

Goana după bani

Măsura, altfel lăudabilă, riscă însă să blocheze bugetul local. Posibilităţile financiare proprii ale oraşului sunt limitate şi, ţinând seama că zeci de constructori vor rupe facturi simultan, există riscul ca o parte din ele să nu poată fi plătite. Ceea ce ar fi catastrofal. "Constructorul care nu îşi primeşte banii poate să intre în incapacitate de plată şi să oprească lucrul, ceea ce nu îşi doreşte nimeni", spune directorul economic al Primăriei, Nadia Haş (foto).

Municipalitatea a înăsprit măsurile de executare silită pentru a forţa încasarea celor circa 65 milioane lei pe care le mai are de primit de la cetăţeni şi firme din taxele şi impozitele pe 2015, şi concomitent încearcă să-şi reducă cheltuielile. Primăria va bloca proiectele încă neîncepute, va amâna pe 2016 toate lucrările care pot fi amânate şi va încerca să obţină de la constructori şi prestatorii de servicii amânarea plăţilor pe anul viitor.

Directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, şi şeful Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi, au ordin să-şi verifice listele cu lucrări şi să se limiteze doar la cele strict necesare. "Probabil vom amâna pe anul viitor lucrările la cinematograful Transilvania, achiziţionarea a încă 60 de camere de supraveghere, refacerea instalaţiilor de la unele grădiniţe şi altele. Nu e mult, dar se adună", spune Beltechi. Măsuri similare va lua şi Direcţia Tehnică, amânând repararea unor străzi şi amenajarea unor parcări.

Mai luăm un credit!

Reducerea cheltuielilor e, totuşi, insuficientă. La cererea Direcţiei Economice, Consiliul Local a hotărât marţea trecută contractarea unui credit de 100 milioane lei care să asigure rezervele necesare pentru derularea în bune condiţii a decontărilor cu finanţatorul european. "Este vorba de un credit-punte, cu trageri multiple în funcţie de plăţile pe care trebuie să le facem, pentru care punem banii la loc pe cum ne intră din fondurile europene", explică city-managerul Eduard Florea (foto).

Creditul va fi contractat prin licitaţie şi va fi o garanţie că oraşul are de unde plăti lucrările şi orice cheltuială neaşteptată. Nu de alta, dar sunt destule! "La proiectul noului CET am primit fără nicio explicaţie o corecţie financiară preventivă de 5%, în valoare de 12,5 milioane lei, a durat 70 de zile până ne-au fost transmise motivele corecţiei, am trimis lămuriri, explicaţiile au fost acceptate, dar banii tot nu ne-au fost deblocaţi. Practic, acum noi credităm finanţatorul european, în loc să fie invers", spune şi Nadia Haş.

Situaţii similare, pe cât de absurde, pe atât de grave, pot da peste cap oricând bugetul oraşului. Pentru a evita o criză, municipalitatea depune eforturi să-şi ia precauţii extraordinare în ultimele luni ale actualului ciclu de finanţare europenă. Măsuri pe care, însă, n-ar fi trebuit să le ia dacă nu lăsa totul pe ultimul moment. Cea mai motivantă clipă...


"Facem tot posibilul să stingem plăţile pe proiecte. Nu vreau să ajungem în situaţia de a finaliza în decembrie lucrările din proiectele europene, dar să le plătim din banii orădenilor în ianuarie pentru că nu le-am decontat la timp"

Nadia Haş, directorul economice al Primăriei


DATORI
82,2
milioane euro este soldul datoriilor oraşului, la buget anual de circa 50 milioane euro


ORDINE ÎN DATORII
Primărie, vreau refinanţare!

Situaţiile excepţionale cer măsuri excepţionale. Municipalitatea orădeană se luptă să închidă proiectele europene folosindu-se de fonduri redirecţionate de la lucrări mai puţin urgente şi împrumuri contractate special, dar în 2016 va încerca să pună ordine şi în datoria publică. Conform estimărilor, anul viitor oraşul va avea de plătit rate, dobânzi şi comisioane de 57 milioane lei, sumă în care nu e cuprins şi noul credit de 100 milioane lei.

"În 2016 vom face o restructurare a datoriei publice împărţind ratele dincolo de 2020, astfel încât să avem libertate de mişcare şi în anii următori dacă vrem să contractăm împrumuturi pentru cofinanţarea altor proiecte europene", explică city-managerul Eduard Florea. În prezent, gradul de îndatorare al oraşului se ridică la 27%, sub nivelul de 30% permis de lege.