Cine iubeşte monumentele industriale ale Oradiei ar face bine să dea o fugă până la Moara Emilia să-şi facă o poză. Măcinată de timp şi nepăsare, "beneficiind" ani buni de vidul legislativ, moara este victima celor care nu au preţuit decât terenul de sub ea.

Pare cumva curios ca într-un oraş unde zeci de clădiri falnice cer urgent reabilitări să deplângi trista soartă a monumentelor industriale. Uităm însă că şi acestea fac parte din trecutul oraşului, la fel ca palatele din centru sau micile case şi prăvălii din fostele cartiere evreieşti.

Ceea ce n-a reuşit Ceauşescu în elanul său demolator a reuşit nepăsarea edililor şi a proprietarilor într-un sfert de secol de dispreţ faţă de patrimoniul local. Dacă în locul Fabricii de Bere măcar a răsărit un mall, pe amplasamentul fostei Fabrici de Spirt şi Drojdie se "cultivă" de decenii numai bălării.

Moara Emilia este în prag de dispariţie. Niciun investitor normal la cap nu mai poate băga bani pentru reabilitarea ei. Ar fi pagubă curată. Dar s-ar putea impune ca pe acelaşi amplasament să se construiască un imobil care să respecte vechea arhitectură, evident, cu facilităţile unei clădiri de secol XXI. Acest model a fost aplicat cu succes şi în Occident, mai ales în oraşele distruse complet de război.

Mi-a plăcut mult ideea arhitecţilor care în Bucureşti, pe locul primului Teatru Naţional, au proiectat un hotel de lux, al cărui parter reproduce fidel faţada vechiului teatru.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul: A început demolarea Morii Emilia (FOTO)