O nouă asociație care promovează incluziunea și diversitatea organizează în perioada 7-13 august la MA Hub primele manifestări pro-LGBTQ+ din Oradea. Este vorba despre „Oradea Pride”, ce cuprinde discuții, expoziții, proiecții de filme tematice și concerte, care vor fi găzduite de un centru cultural din oraș, MA Hub (Parcul Brătianu 58/A).

„Oradea se alătură orașelor care îmbrățișează diversitatea și va găzdui anul acesta primul Pride! Vă invităm să celebrăm împreună, între 7-13 august, experiențele queer și să ne arătăm solidaritatea față de comunitatea LGBTQIA+ în efortul de a revendica spațiul și drepturile de care încă este privată în România!”, se arată pe pagina asociației organizatoare, Ark Oradea. 

„Să fim împreună!”

Programul Oradea Pride nu include manifestări în spațiul public, precum vreo paradă a persoanelor din comunitatea LGBTQ+.

În schimb, la MA Hub „timp de o săptămână vom participa la ateliere, concerte, expoziții și alte evenimente prin care căutăm să oferim o imagine autentică a istoriei și situației actuale a persoanelor LGBTQIA+ din țară”. Cei mai mulți invitați reprezintă organizații pro-incluziune, din alte orașe ale țării. 

Organizatorii mai precizează că activitățile din cadrul săptămânii Oradea Pride „sunt destinate membrilor comunității și aliaților (n.r. – așa cum sunt numiți cei care susțin persoanele LGBTQ+)”. „Haideți să fim mulți, frumoși și împreună!”, adaugă reprezentanții Ark Oradea, alături de mențiunea că participarea la activități va fi gratuită. 

Evenimentele vor debuta luni, 7 august, de la ora 17, cu deschiderea unei expoziții realizate de ONG-ul „Identity. Education”, care va rămâne deschisă pe mai tot parcursul săptămânii. De la ora 18, va avea loc o discuție cu Cristina Săracu, fondatoarea ONG-ului „Incluziune pe bune”, pe tema „Diversitate, echitate și incluziune”.

„Vin lesbienele”

Cea de-a doua zi din Oradea Pride programează (de la ora 17) o discuție cu Vlad Viski, activist queer, director executiv al MozaiQ, cu tematica „Campus Pride în deplasare”. De la ora 20, este programată o discuție cu Ruth Borgfjord de la Queer Sisterhood Cluj. Tematica? „Vin lesbienele – întâlnire informală pentru comunitatea femeilor LGBTQIA+ și a persoanelor non-binare”. 

Pe 9 august, de la ora 16, este programat un Atelier de filosofie cu Marcu Băcilă, pe tema „Democrație economică, model alternativ de organizare”, iar de la ora 19 un concert Antonia Ganea. 

Istorii LGBT din România 

Potrivit anunțului făcut de Ark Oradea, pe 11 august, Diana Miheș va ține de la ora 16 atelierul „Eco-feminism: o abordare incluzivă și sustenabilă pentru un viitor echitabil”, iar de la ora 18 Andrea Hermann și Lia Burg susține atelierul de storytelling „Ce e un spațiu sigur? Despre cum putem să creăm aceste spații pentru noi și cei din jurul nostru?”. De la ora 21, este programată o proiecție de scurtmetraje. 

Pe 12 august se va ține un târg cu artiști și producători locali (ora 13), o discuție cu Florina Presadă de la ACCEPT despre campania „Protejați toate familiile!”, iar de la ora 19 concert Mock Surprise și Creamy.

13 august, ultima zi a Pride Oradea, are un program plin: de la ora 17 - discuție cu Florin Buhuceanu de la Muzeul Queer din București / „Familiile noastre – istorii LGBT din România”; de la ora 19 discuție despre comunitatea trans cu Ioana Fotache de la TransCore, iar de la ora 20.30 va fi proiectat filmul „Colors of Tobi” (r. Alexa Bakoni, 2021). În acea zi, va putea fi văzută și expoziția „Să ne vadă” de Muzeul Queer din București. 

Contestatari religioși 

Ark Oradea, care și-a asumat organizarea Pride Week, se prezintă pe Facebook drept „o inițiativă pornită de un grup de orădeni ce vor să creeze un spațiu care să sprijine și să încurajeze comunitățile locale mai puțin vizibile și să revendice drepturile celor mai vulnerabili dintre concetățenii noștri”. 

Ark se prezintă drept o organizație „pro-LGBTQIA+, antirasistă, eco-conștientă, feministă, pro-sănătate fiziă și mentală”. 

BIHOREANUL a relatat recent cum anunțul inițial privind organizarea unei Pride Week în Oradea a stârnit reacții negative din partea multor persoane, pe rețelele de socializare. Ba mai mult, un pastor controversat, Vladimir Pustan, a inițiat o strângere de semnături pentru ca evenimentele pro-LGBTQ+ să nu se țină în Oradea, întrucât „contravin valorilor morale și creștine”. 

La finalul săptămânii trecute, în București s-a ținut un nou marș Pride, care a adunat, conform estimărilor organizatorilor, 25.000 de persoane. 

UPDATE: Se schimbă locația evenimentului

Prima iniţiativă de coagulare a comunităţii LGBTQ+ din Oradea se loveşte de reticenţă şi intoleranţă. Organizatorii au anunţat că Oradea Pride se mută de la centrul MA Hub, de lângă Parcul Brătianu, la pub-ul Lokal de pe strada Aurel Lazăr. Asta după ce proprietarii clădirii în care funcţionează asociaţia MA Hub ar fi făcut presiuni ca evenimentul să nu se ţină pe proprietatea lor.

Detalii, în articolul „Primul eveniment "Pride" din Oradea se mută într-o altă locaţie, din cauza unor presiuni

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!