Proiectul amenajărilor rutiere din zona Pieţei Cetate din Oradea, care include realizarea unui pasaj subteran, va suferi îmbunătăţiri în timpul implementării.

Concret, Consiliul Local Oradea a aprobat joi, la propunerea primarului Florin Birta, amenajarea unei bretele de legătură care va face posibil virajul la dreapta din strada Evreilor Deportaţi către cartierul Nufărul şi strada Gheorghe Costa-Foru, lucru omis în proiectul iniţial.

Viraj spre Nufărul

„Împreună cu colegii de la Direcţia Tehnică şi Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, am studiat proiectul şi am spus că nu este normal ca de pe strada Evreilor Deportaţi să nu poţi face dreapta, plus, în proiectul iniţial, strada Gheorghe Costa-Foru era închisă fără să aibă acces spre zona Nufărul - Cantemir", a declarat primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Potrivit primarului, viitoarea bretea de legătura ca porni din sensul giratoriu pe actualul amplasament al liniei de tramvai.

„Breteaua de legătură va porni de pe strada Sucevei (n.r. - acum str. Evreilor Deportați). Se va intra în sensul giratoriu de unde se va putea face dreapta spre bulevardul Nufărul-Cantemir, ocolind pasajul, sau dreapta pe strada Costa-Foru", a arătat primarul.

 O lucrare cu demolări

Proiectul implică strămutarea cu câţiva metri, spre strada Costa-Foru, a liniei de tramvai încă nereabilitate, pe amplasamentul căreia va fi construită viitoarea bretea care va înainta pe lângă peretele pasajului subteran spre cartierul Nufărul.

Paralel cu linia de tramvai, vor fi amenajate o pistă pentru biciclete şi un trotuar în continuarea celor amenajate în cadrul coridorului de mobilitate Nufărul - Cantemir.

Astfel, pentru a face loc noilor amenajări, municipalitatea va demola trei imobile cu destinaţie de spaţii comerciale situate în Piaţa Cetăţii spre intersecţia cu strada Costa-Foru.

„Am început discuţiile cu proprietarii şi în luna decembrie vom veni în Consiliul Local cu o variantă ori de expropriere, ori de cumpărare a acelor clădiri", le-a spus primarul Florin Birta consilierilor locali în cadrul şedinţei în plen.

Gata anul viitor

Viitoarea bretea de legătură va avea o lungime de 199 metri şi un termen de finalizare de trei luni. „Toată lucrarea, breteaua de legătură şi pasajul subteran, ar urma să fie gata în vara anului viitor", a spus Birta.

Potrivit studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local, valoarea investiţiei este estimată la 14,7 milioane lei şi implică inclusiv costurile cu despăgubirea proprietarilor celor trei imobile care vor fi demolate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!