Declaraţia şefului Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor, Sebastian Secoşan, a fost luată în şedinţă secretă la Tribunalul Bihor pe 10 februarie, când s-a decis şi arestarea sa pentru 20 de zile.

În timpul dezbaterilor, Secoşan a fost chestionat de judecătorul Ovidiu Galea despre acuzaţiile de corupţie care i-au fost aduse în autodenunţul formulat de Ciprian Iova, patronul weedshop-lui Euphoria. Potrivit afaceristului, şeful CJPC a primit mită, începând de anul trecut, în cinci rânduri, pentru a-l lăsa să funcţioneze şi pentru a-i aplica amenzi minime. O parte din bani mergeau, potrivit denunţătorului, la cel trimis "la înaintare" de Secoşan, comisarul Ovidiu Milian.

Secoşan a negat că ar fi pretins sau primit bani de la Iova, mai puţin plicul cu care a fost prins în flagrant pe 9 februarie de procurorii DNA, dar şi că amenzile mici aplicate în cazul weedshop-ului ar fi fost ca urmare a faptului că acesta i-ar fi plătit taxe de protecţie. Funcţionarul a susţinut ba că amenzile mici ar fi fost o practică în instituţie, ba că ar fi fost de fapt deciziile comisarilor care au făcut controlul.

"Arăt că practica instituţiei unde lucrez este aceea de a stabili amenzi către minim", a declarat Secoşan, pentru ca, imediat după aceea să revină cu o altă variantă. "Rectific şi arăt că în mod greşit am făcut enunţul de mai sus întrucât fiecare comisar aplică amenzile în cuantumul pe care îl consideră justificat".

Secoşan a explicat judecătorului că tocmai în dimineaţa în care a fost reţinut, înaintea flagrantului, convenise cu doi comisari să închidă magazinul lui Iova, ceea ce, în opinia sa, ar trebui să dovedească faptul că nu avea interese ascunse. Iar dovezile ar trebui să existe, din moment ce DNA a "pavoazat" biroul său cu camere video ascunse. "Consider că, dacă ambiental am fost înregistrat, aşa cum se susţine, şi această secvenţă în mod normal ar trebui să apară în acele înregistrări", a arătat şeful CJPC.

Despre modul în care a decurs întâlnirea cu denunţătorul său şi flagrantul, Secoşan a declarat că discuţiile şi consilierea pe care i-a acordat-o acestuia au fost interpretate greşit.

"I-am explicat că se aplică amendă pentru faptele constatate iar societatea va fi închisă definitiv. Puteam să îl mint, dar am preferat să îi spun adevărul. Atunci Iova a rămas surprins şi s-a întrebat "şi acum ce să fac?". Nu îmi aduc aminte, dar cred că i-am spus că urmează a se reglementa în scurt timp situaţia firmelor care distribuie etnobotanice şi cred că i-am spus că poate să-şi deschidă altă firmă. Eu de fapt, în baza obligaţiilor de serviciu, îl consiliam cu privire la problemele constatate, iar acum înţeleg că el de fapt a perceput diferit acţiunile mele", a spus şeful CJPC Bihor.

În prezenţa lui Iova, Secoşan susţine că l-a chemat pe comisarul Ovidiu Milian, cercetat la rândul lui pentru luare de mită în dosar, căruia i-a comunicat măsurile, după care subordonatul său s-a retras. "Atunci, fără să pretind, fără să propun şi fără să sugerez în vreun fel, numitul Iova mi-a pus pe masă un plic al cărui conţinut nu l-am cunoscut. Dacă erau bani în plic cu siguranţă i-aş fi restituit omului", a pretins Secoşan în faţa judecătorilor, jurându-se totodată că, nici înainte şi nici după ce Iova i-a dat acel plic, nu a dispus nicio măsură şi nici nu i-a promis că va face ceva pentru a-l favoriza.

"În momentul în care acesta mi-a pus plicul pe masă, i-am spus că nu pot primi aşa ceva de la el, însă Iova a insistat şi mi-a spus ceva de genul că îmi mulţumeşte pentru sfaturi. Menţionez că nu am fost sigur că erau bani acolo. Dar Iova a insistat foarte mult, eu am rămas surprins de această atitudine şi aceasta m-a făcut să reţin plicul", a explicat Secoşan, care după ce a luat plicul şi l-a băgat în buzunar, l-a chemat din nou pe comisarul Milian pentru indicaţii.

Chestionat de judecător, Secoşan a recunoscut cu jumătate de gură acceptarea şpăgii, doar că i-a găsit o altă definiţie. "În mai puţin de un minut am ieşit toţi trei din birou. I-am transmis comisarului să aplice măsurile legale pe care le discutasem. Întrucât am recunoscut cele întâmplate pot să afirm că am acceptat acel plic de la numitul Iova. Apreciez că nu am săvârşit o infracţiune, ci o mare prostie" a susţinut şeful CJPC Bihor.