Biroul de presă al DNA a dat publicităţii, miercuri, amănunte dintr-un nou dosar exploziv trimis în faţa instanţei de procurorii Serviciului Teritorial Oradea, în care sunt inculpaţi atât fostul şef al Vămii Române, orădeanul Radu Mărginean, actualul şef al Regionalei Vamale Cluj, Călin Vesa, alţi cinci foşti şi actuali şefi ai Regionalei Vamale Cluj şi din Direcţia Vamală Bihor, dar şi doi foşti comisari ai Gărzii Financiare Bihor, George Buna şi Vasile Costea.

Potrivit comunicatului, cei şapte vameşi sunt acuzaţi că au sprijinit "direct şi cu intenţie" activitatea evazionistă a administratorilor firmei Colors Internaţional SRL Săcueni, Bereczki Jozsef şi Pap Robert, şi ei trimişi în judecată în acest dosar, afaceri prin care au provocat bugetului de stat o pagubă de aproape 2,5 milioane de euro.

Toţi, unul şi unul

Astfel, conform informării, cei doi administratori ai Colors Internaţional sunt acuzaţi de evaziune fiscală, în formă continuată (211 acte materiale), în timp ce pentru Radu Mărginean, la data faptelor şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sergiu Ignat, la data faptelor inspector vamal în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, Gheorghe Seleş, la data faptelor director adjunct al Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, Călin Vesa, la data faptelor director executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Ovidiu Vidican, la data faptelor şef Serviciu Antifraudă Fiscală şi Vamală în cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Corneliu Sotoc, la data faptelor director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor şi Aurelian Baciu, la data faptelor şef Birou supraveghere accize din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, sunt inculpaţi pentru complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

În cazul lui George Buna şi Vasile Costea, procurorii au reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii spun că afacerea s-a derulat în perioada  aprilie - mai 2009. "Inculpaţii Bereczki Jozsef şi Pap Robert, în calitate de administrator, respectiv administrator de fapt al SC Colors Internaţional SRL Săcueni, au conceput şi pus în aplicare un mecanism evazionist prin care 211 facturi şi documente financiar-contabile aferente nu au fost evidenţiate în actele contabile ale societăţii, astfel încât cantitatea de 6.647.986 litri / 5.565,2 tone motorină Euro 5 a fost eliberată pentru consum către societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor auto, fără plata accizei şi TVA aferent. În actele contabile figura că motorina ar fi fost livrată în spaţiul intracomunitar, către o societate din Slovacia", se arată în comunicatul DNA.

Protecţie deplină

Documentele false au fost depuse de Pap la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, structură teritorială a Autorităţii Naţionale a Vămilor ai cărei angajaţi ar fi avut obligaţia să supravegheze antrepozitul firmei Colors Internaţional şi tranzacţiile derulate de societate.

În loc de asta, susţin procurorii, firma  a beneficiat de "sprijinul şi ajutorul direct oferit cu intenţie" de vameşi, atât de fostul şef al ANV, Radu Mărginean, cât şi de subalternii acestuia, Ignat, Seleş, Vesa, Vidican, Sotoc şi Baciu.

Ajutorul s-a concretizat prin faptul că firma a obţinut autorizaţia ca antrepozit fiscal de depozitare, în luna februarie 2009, cu toate că nu îndeplinea condiţiile legale, "având ca efect imediat derularea operaţiunilor comerciale cu produse energetice în regim suspensiv de la plata accizei şi scutire de la plata TVA aferent".

Totodată, firma ar fi fost protejată de controale, în condiţiile în care vameşii aveau cunoştinţă de circuitul evazionist, ba mai mult decât atât, primea avize în baza cărora achiziţiona motorină Euro 5 în regim suspensiv, care era ulterior eliberată pentru consum fără plata accizei.

Fraudă legiferată

Între acuzaţiile aduse vameşilor se numără şi "întârzierea comunicării răspunsului autorităţilor vamale slovace din 22 aprilie 2009 către Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, care nu confirmau relaţia comercială dintre SC Colors Internaţional şi societatea din Slovacia, până la data de 18 mai 2009, protejându-l pe inculpatul Pap Robert Attila de controalele care ar fi urmat".

Procurorii consideră imputabilă şi "certificarea drept legală a achiziţionării cantităţii de 1.244.842 litri motorină Euro 5 de către Colors Internaţional de la o altă societate comercială, care nu deţinea autorizaţie de antrepozit fiscal, în regim suspensiv de la plata accizei şi completarea în mod necorespunzător a documentelor de transport, nedemararea de acţiuni de control la societate, în condiţiile în care aveau cunoştinţă de suspiciunea de fraudă asupra celor peste 122 de transporturi de produse accizabile în spaţiul intracomunitar în luna aprilie 2009".

De asemenea, vameşii implicaţi în fraudă ar fi dispus "certificarea legalităţii eliberării pentru consum a cantităţii de 29.650 litri motorină Euro 5, depistată la data de 14 aprilie 2009, în condiţiile în care acest transport făcea dovada activităţii evazioniste desfăşurată de inculpatul Pap", şi au ignorat "cererile subalternilor de a-l obliga pe inculpatul Pap să prezinte autocisternele pentru verificare şi sigilare, în vederea efectuării transportului intracomunitar de motorină Euro 5 şi neluarea de măsuri pentru stoparea activităţii evazioniste desfăşurată de către acesta".

Averi sub sechestru

Prin tranzacţiile ilicite, spune DNA, Bereczki şi Pap au cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 10.294.807 lei (echivalent 2.455.854 Euro), din care accize în valoare de 6.987.357 lei şi TVA în valoare de 3.307.450 lei.

Legat de cei din foşti comisari de Gardă Financiară, procurorii anticoruţie le impută "trântirea" unui control pe 16 aprilie 2009, "prin neaplicarea sancţiunii amenzii de minim 20.000 lei şi confiscarea cantităţii de 29.650 litri motorină Euro 5, ori contravaloarea acesteia în cuantum de 107.261,84 lei, cauzând o pagubă bugetului consolidat al statului de 127.261,84 lei şi obţinând un folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru firma din Săcueni".

De altfel, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 10.294.807 lei, respectiv cu suma de 127.261,84 lei.

În cauză au fost luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubei de 10.294.807 lei, fiind aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Mărginean Radu, Ignat Sergiu, Seleş Gheorghe, Vesa Călin, Vidican Ovidiu şi Sotoc Corneliu, cu precizarea că inculpaţii Bereczki Jozsef, Pap Robert şi Baciu Aurelian nu deţin în proprietate bunuri mobile sau imobile.

De asemenea, au fost luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubei de 127.261,84 lei, fiind aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Buna George şi Costea Ovidiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.