Aflat într-un turneu prin mai multe judeţe, secretarul de stat Adrian Rândunică, de la Ministerul Muncii, a prezentat joi, la şedinţa Comisiei de Dialog Social organizată de Prefectură, proiectul viitoarei Legi a pensiilor, despre care prefectul Ioan Mihaiu a afirmat că trebuia prezentat, conform unei programări anterioare, de către directorul Casei Judeţene de Pensii Bihor, Szarka Arpad.

De altfel, Szarka a stat la "prezidiu" - alături de prefect şi de alţi reprezentanţi ai PSD, precum europarlamentarul Emilian Pavel, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Ioan Mang şi senatorul Florian Bodog -, însă nu a avut nicio intervenţie pe durata întâlnirii care a durat o oră şi jumătate.

"Viziuni foarte clare"

Rândunică a spus că proiectul asumat de Ministerul Muncii este caracterizat de "viziuni foarte clare şi foarte bune", ţinând cont de solicitările persoanelor afectate şi că se bazează pe câteva principii de asemenea "foarte clare şi foarte bune", între care "cel mai important este cel al contributivităţii", în sensul că viitorii pensionari vor avea drepturi proporţionale cu contribuţiile pe care le plătesc ca salariaţi.

Un alt principiu enunţat este cel al egalităţii, în sensul eliminării discriminării între pensionari cu pensii diferite după ce au exercitat aceeaşi muncă şi aveau aceeaşi calificare, vechime etc. În fine, reprezentantul Ministerului a afirmat că proiectul e bazat şi pe principiul solidarităţii sociale, ceea ce înseamnă că, aşa cum actualii salariaţi susţin pensiile actualilor pensionari, la fel se va întâmpla şi în continuare, viitorii salariaţi urmând să asigure prin contribuţiile lor pensiile viitorilor pensionari.

Noutăţi

Un prim element de noutate este luarea în calcul la stabilirea pensiilor ca perioade de contributivitate a studiilor de masterat (2 ani) şi doctorat (3 ani), pentru care fiecare pensionar va primi câte 0,25 puncte în plus la punctajul pensiei.

Mamele cu 3 copii şi stagiu minim de cotizare se vor putea pensiona mai devreme cu 6 ani faţă de limita de vârstă normală, iar pensionarii de invaliditate vor putea opta pentru o "indemnizaţie socială sau să li se facă calculul pentru cât au contribuit şi atâta vor primi", de asemenea putând cumula acest venit cu veniturile din alte activităţi.

De asemenea, pensionarul supravieţuitor soţului decedat va primi 25% din pensia acestuia dacă va îndeplini cumulativ mai multe condiţii (de exemplu să nu se recăsătorească, să aibă stagiu minim de cotizare de 15 ani şi să nu depăşească 80% din salariul minim).

Tot cu privire la "valorificarea tuturor drepturilor", Rândunică a spus că potrivit proiectului, pensionarii vor primi adăugiri la pensii pentru sporuri, premii, ore suplimentare etc, şi totodată "se vor recunoaşte mai multe categorii" care vor primi pensii pentru condiţii speciale de muncă.

Reprezentantul Ministerului a precizat că în această perioadă proiectul e încă în dezbatere, cei interesaţi putând trimite propuneri şi sugestii prin Prefectură sau prin Casa Judeţeană de Pensii, şi că Legea va intra în vigoare abia cu începere din 2021 pentru că "sunt peste 13 milioane de pensii în România" şi, ca urmare, tot atâtea dosare de recalculat.

Felicitări şi revendicări

O parte a celor aproximativ 15 reprezentanţi ai unor organizaţii patronale, sindicale şi de pensionari au afirmat că apreciază proiectul deoarece "prin Constituţie, conducătorii trebuie să asigure condiţii decente de trai", cum a spus generalul în rezervă Vasile Creţ, fost comandant al Garnizoanei Oradea şi preşedinte al filialei Bihor a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere Bihor, iar alţii au avut şi observaţii.

De pildă, profesorul Eduard Tesler, de la Asociaţia Pensionarilor din Învăţământ, a atenţionat că deşi teoretic mamele cu 3 copii vor putea ieşi mai devreme la pensie, în realitate "cunoaştem cât de greu se reangajează o doamnă cu 2 copii", aşa că "doamna ministru (n.r. – Olguţa Vasilescu) ar trebui să aibă mai multă consideraţie pentru schimbatul de scutece, mersul noaptea la doctor şi celelalte plăceri ale maternităţii".

Liderul CNSLR Frăţia, Sorin Silaghi, a cerut secretarului de stat să ia act şi să-i înregistreze un plic conţinând o propunere pentru ca salariaţii cu două joburi să fie luaţi în calcul pentru condiţiii de pensionare mai bune, deoarece "îşi uzează mai devreme starea de sănătate", iar Maria Savin, vicepreşedinte la Federaţia Patronilor, a observat că "cel puţin aparent actualul proiect nu punctează meritocraţia" de vreme ce un poliţist va avea pensie mai mare decât un inginer sau un medic, care produc "plusvaloarea din care sunt plătite pensiile".

Întrebarea, "punct de vedere"

La finalul întâlnirii, reprezentanţilor presei li s-a permis să pună întrebări, dar numai după ce membrii Comisiei de Dialog Social au ieşit din sală. Corespondentul Agerpres a vrut să afle "dacă proiectul conţine prevederi speciale pentru ziarişti", secretarul de stat răspunzându-i că nu.

Pe de altă parte, BIHOREANUL a întrebat în ce fel va fi respectat principiul echităţii invocat de Ministerul Muncii – "la muncă, pregătire şi vechime egale, pensii egale" – în condiţiile în care în prezent, din cauza Legii Salarizării Unice, a aceluiaşi Minister, un funcţionar dintr-o primărie sau dintr-un consiliu judeţean este salarizat diferit, uneori în mod radical, faţă de funcţionarul cu aceeaşi pregătire, vechime şi atribuţii dintr-o altă primărie sau consiliu judeţean.

"Încă de la început am avut în vedere principiul contributivităţii. Vizavi de egalitatea dintre angajaţii diferitelor instituţii, este de analizat şi vă mulţumim pentru punctul de vedere care este binevenit", a spus secretarul de stat în loc de răspuns.