Viaţa bate filmul. O demonstrează şocantul scandal în centrul căruia se află vedeta TV Cristian Tabără, considerat un stâlp al moralităţii, dar căruia i se dezvăluie acum şi un alt chip, întunecat şi respingător. Cel al unui pedofil şi al unui bărbat care, părăsit de două soţii, a întreţinut ani de zile, în acelaşi timp, relaţii cu două femei.

Idila de şase ani cu bucureşteanca Alina Bodnaru, care îl acuză de molestarea fetiţei sale, s-a terminat urât. Cea cu orădeanca Loredana Lascu, începută în urmă cu trei ani, în schimb a rezistat, iar sâmbătă, în plin scandal mediatic, Tabără i-a jurat credinţă veşnică. Devenind, astfel, pentru a patra oară mire, într-o ceremonie discretă oficiată la Praid, departe de ochii curioşilor. Evident, după ce, în prealabil, a convins-o că toate poveştile lansate pe seama lui sunt invenţii răutăcioase...

"Păcat că ai pantaloni"

Scandalul a izbucnit marţea trecută, când cotidianul Evenimentul Zilei a dezvăluit că pe numele lui Cristian Tabără fost realizator Pro TV, acum director al Departamentului Film din TVR, s-a deschis un dosar penal sub acuzaţia de viol asupra unei minore.

04 Alina Bodnaru.jpgAcuzaţia s-a bazat pe declaraţia dată Poliţiei, la începutul lunii iunie, de Alexandra, fiica de 12 ani a fostei iubite a lui Cristi, Alina Bodnaru (foto), fostă jurnalistă la Acasă TV, în prezent colaboratoare a Antenei 1, o femeie cu care orădeanul a avut o relaţie de aproape 6 ani.

Fetiţa a susţinut în faţa poliţiştilor că bărbatul a molestat-o anul trecut, în luna august, în timp ce se afla împreună cu mama ei în apartamentul acestuia.

"După ce am ajuns la el, mama a intrat în birou să scrie ceva la laptop, iar eu şi Cristi ne-am aşezat pe canapeaua din living, să ne uităm la un film. La un moment dat am simţit că începe să mă mângâie pe sâni. Şi-a coborât mâna spre zona mea intimă şi mi-a spus: «Ce păcat că ai pantalonii pe tine!». Speriată, m-am ridicat şi am încercat să plec, dar m-a oprit şi mi-a zis să-mi ridic tricoul. Pentru că nu ştiam cum să reacţionez, mi-a ridicat tricoul şi a început să mă sărute pe sâni. N-am putut să spun nimic, m-am blocat... Nici nu ştiu cum am plecat de lângă el".

04 Alexandra Bodnaru 1.jpgAdolescenta susţine că, în aceeaşi seară, după ce mama ei a adormit, Cristi a apărut în camera unde dormea şi i-ar fi făcut avansuri şi declaraţii de dragoste, pentru a o convinge să întreţină relaţii sexuale cu el. "Dormeam într-un tricou mai lung, pe o canapea. La un moment dat, m-am trezit să mă duc la baie. Când am ieşit de la toaletă, Cristi mă aştepta pe canapea. Mi-a băgat mâna în chiloţei. Mi-a spus că mă iubeşte şi apoi mi-a zis să mă aşez la el în poală. Bineînţeles că am refuzat, iar Cristi m-a tras spre el şi a încercat să-mi dea chiloţii jos. Am ripostat şi atunci a început să mă mângâie din nou pe sâni, după care s-a ridicat şi a plecat", a mai declarat Alexandra (foto) poliţiştilor.

A recunoscut

În zilele ce-au urmat, povestea a ţinut prima pagină a tabloidelor şi a fost disecată în emisiuni televizate mai ales că, potrivit unui psiholog judiciar care a consultat-o pe fetiţă în momentul în care a scris declaraţia, aceasta n-a avut un comportament disimulat.

A spus sau nu Alexandra adevărul?, se întrebau toţi. Unii au lansat ideea că fetiţa a înţeles greşit unele mângâieri părinteşti ale acestuia ori chiar că a minţit pur şi simplu, manipulată de mama părăsită de cunoscuta vedetă. Alina Bodnaru a respins însă toate variantele, sugerând, totuşi, că nu a fost vorba de un abuz sexual dus până la capăt. Acesta e şi motivul pentru care nu i-a dat o importanţă exagerată şi a încercat să-l ierte, fără a-i reclama fapta. Mai ales că, spunea ea, Cristi şi-ar fi recunoscut vina în faţa familiei, motivând că era curios să vadă cum arată o fetiţă de 12 ani.

"Eu lucram atunci la emisiunea «Poveştiri Adevărate» şi m-am confesat producătoarei. Şi ea are fete, şi mi-a spus că nu poate păstra un asemenea secret. Ulterior, am fost chemaţi eu şi Cristi de către două persoane din conducerea trustului Media Pro, iar el a recunoscut ce-a făcut. Apoi Cristi mi-a spus că a mai fost chemat la discuţii cu conducerea şi a discutat despre plecarea sa din trust", a relatat Alina. Femeia a recunoscut, totodată, şi că, după ce a aflat despre episodul şocant cu fiica sa, relaţia cu Tabără a mai continuat o perioadă, fapt ce i-a displăcut fetiţei, care s-a simţit trădată.

"Curiozitate anatomică"

Şi tatăl fetiţei, scriitorul timişorean Adrian Bodnaru, despărţit de Alina din 2003, spune că Tabără şi-a recunoscut faptele. Bărbatul susţine că, la scurt timp după ce a aflat că Tabără i-a molestat fiica şi că fosta soţie s-a despărţit de el, orădeanul l-ar fi interpelat la o expoziţie de carte unde s-au intersectat întâmplător, încercând să se explice şi să-şi declare intenţia de a se împăca cu Alina. Dar Bodnaru i-a cerut categoric să se ţină departe de ele.

"A recunoscut că a avut o tentativă de a avea un anumit tip de act sexual cu copilul meu. A susţinut că a făcut asta pe fondul unei regretabile căderi psihice, că a fost «o curiozitate anatomică», ca să citez din memorie. Dacă până atunci aveam îndoieli, acea discuţie mi le-a spulberat. Nu ştiu cum m-am abţinut atunci să nu fac un gest pe care l-aş fi putut regreta", a explicat tatăl fetiţei.

La Parchet

Deşi părinţii au sfătuit-o să nu meargă la Poliţie, pentru a o feri de scandalul ce-ar fi urmat, fetiţa a insistat să depună plângere împotriva lui Cristian Tabără, iar în urmă cu o lună, adică la aproape un an după întâmplare, s-a prezentat singură, fără ştirea lor, la Secţia de Poliţie 9 Bucureşti. "Fetiţa a decis să-l reclame pe Cristi, deşi nu există probe, decât doi martori, colegi din Pro, în faţa cărora a recunoscut, dar care mi-e teamă că nu o vor susţine. Eu i-am indicat în declaraţia dată şi am trecut şi numerele de telefon la care pot fi contactaţi", a declarat mama fetiţei.

Alina susţine că imediat ce fiica sa a fost la Poliţie, ea l-a sunat pe Tabără să-l anunţe. "Am vorbit de mai multe ori cu el despre asta. De fiecare dată mi-a cerut să retrag plângerea. I-am explicat ceea ce mi-au spus şi mie poliţiştii: că nu mai pot face asta, că, şi dacă retragem plângerea, asta nu-l salvează de cercetarea penală".

Dosar fierbinte

Din motive greu de înţeles, ancheta poliţiştilor s-a rezumat însă la simpla audiere a fetiţei şi a mamei, după care dosarul a zăcut câteva săptămâni. Abia când cazul a ajuns în presă cercetările au fost reluate cu audierea acuzatului. Evident, Tabără a negat tot, iar în absenţa altor probe care să susţină varianta fetei, dar şi pentru a scăpa de presiunea mediatică, anchetatorii s-au grăbit să scape de dosar, trimiţându-l la Parchet cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale, din lipsă de probe.

Asta deşi, spun procurorii consultaţi de BIHOREANUL, în astfel de cazuri procedura este mult mai laborioasă, mergând până la expertizarea psihologică a victimei şi a presupusului agresor, confruntarea lor şi chiar testarea la poligraf, proceduri care ar lămuri, finalmente, dacă acuzaţiile sunt fondate sau nu. Mai ales că Alexandra a fost consultată deja de un psiholog şi, în opinia specialistului, "adolescenta nu avea un comportament disimulat". De altfel, mama va şi cere continuarea cercetărilor. "Pe mine nu mă interesează problemele penale, dar ţin la dreptatea copilului meu. Îl voi susţine până în pânzele albe", a spus Alina.

Pro şi contra

La Oradea, oraşul de baştină al vedetei, unii dintre foştii colegi s-au solidarizat cu acesta. E o făcătură, "un linşaj mediatic", au spus prietenii lui Tabără, aducând ca argument însă doar declaraţia acestuia prin care neagă acuzaţiile, fără însă a le lămuri. Fără să asculte detaliile poveştii, aceştia s-au rezumat la a-l plasa pe jurnalist în rolul de victimă a unei răzbunări puse la cale de o femeie pe care a părăsit-o şi care nu suportă gândul că el se însoară cu alta.

Alţi foşti colegi şi-au amintit, însă, de perioada când vedeta lucra la Pro TV Oradea şi de avansurile pe care Cristi le făcea colegelor, ba chiar şi de un episod în care a fost reclamat de femeia de serviciu a firmei, pe care ar fi ameninţat-o cu demiterea dacă îl respinge.

Cert este că pentru părinţii lui Cristi scandalul a fost un şoc puternic. "Suntem prea îndureraţi ca să putem spune ceva. Nu vrem, nu putem, înţelegeţi-ne", a declarat pentru BIHOREANUL tatăl Vasile Tabără, despre care vecinii spun că, dacă odinioară se arăta extrem de mândru de fiul său, de la începutul scandalului s-a ascuns în apartament, fără a ieşi nici pentru plimbarea de seară, pe care până atunci o făcea zilnic în faţa blocului.

"Nu putea să-mi ofere o familie"

Supărarea părinţilor este de înţeles, deoarece scandalul a dezvăluit şi chestiuni intime pe care Cristi le-a ţinut până acum ascunse. Unele sunt de natură sexuală, şi au fost dezvăluite de un fost coleg de armată care susţinea că Tabără a şi fost lăsat la vatră din cauza lor înainte să-şi încheie stagiul militar, obligatoriu la acea vreme.

04 Daiana Gender.jpgProblemele sexuale ale vedetei au fost confirmate, voalat ce-i drept, şi de prima sa soţie, Daiana Gender, cu care a fost căsătorit în perioada 1991-1993. "Ca femeie, eu îmi doream o familie, pe care el nu putea să mi-o ofere. Problemele lui de sănătate au dus la divorţul nostru. Nu spun că era impotent, ci doar că, din diverse motive, astăzi eu am un copil şi el nu", a declarat femeia pentru BIHOREANUL, adăugând: "Am şi eu o fiică. N-aş vrea să fiu în locul mamei fetiţei".

Cea de-a doua consoartă a lui Cristian Tabără, tot o orădeancă, Liliana Sibinescu, cu care s-a căsătorit în 1997, şi cu care a trăit câţiva ani (acum mutată la Bucureşti), a refuzat orice discuţie despre fostul soţ. "Vreau doar să fiu lăsată în pace", a transmis Liliana prin intermediul unei rude.

Nunta secretă

Recentul scandal a scos la iveală şi caracterul duplicitar al lui Tabără, care trăia concomitent cu două femei. La Bucureşti o avea pe Alina Bodnaru, pe care a ţinut-o departe de prietenii apropiaţi şi de familie. Şi pe care - deşi acum pretinde că i-a fost doar amică - în urmă cu doi ani, pe 6 septembrie 2008, a condus-o totuşi în faţa altarului, în biserica anglicană Saint John the Baptist din Liverpool, unde s-a căsătorit religios cu ea, într-o ceremonie oficiată de fostul paroh al Bisericii, vicarul Paul Nener, care îi era prieten.

"Înainte să plecăm, mi-a cerut să-i dau certificatul de naştere şi cel de divorţ. Mi-a spus că acolo ceremonia religioasă ţine loc şi de cununia civilă, iar eu l-am crezut", a povestit Alina într-o emisiune TV. Jurnalista a prezentat şi verigheta primită. "Cristi i-a spus preotului că vrem o ceremonie discretă. Nici poze n-a vrut să facem, iar când ne-am întors şi l-am întrebat de certificat, mi-a spus că va veni mai târziu. O vreme l-am crezut. Mai târziu, când am văzut că el nu poartă verighetă, mi-am dat seama că m-a dus de nas", a spus Alina, care a recunoscut că relaţia mergea greu şi în plan sexual, fiind nevoie de multe "artificii" din pricina problemelor bărbatului.

Povestea cununiei secrete nici măcar nu a fost singura minciună a lui Cristi. "Sunt foarte multe lucruri în care a minţit de-a lungul timpului. Era un om fin, bonom, care te face să ai încredere în el, însă pe tot parcursul acestor ani răzbăteau şi nişte chestii întunecate, un fel de nebunie, o mitomanie. Avea un stil de a găsi explicaţii aberante pentru chestii simple. Eu am încercat să-l iert şi după povestea cu Alexandra. Am încercat să înnodăm ceva, dar nu s-a putut. Eu am ales să ne despărţim, nu m-a părăsit el", a mai spus Alina, respingând acuzaţia că a pornit circul din răzbunare pentru că fostul ei iubit urmează să se căsătorească cu o alta. "Eu am aflat abia acum despre cealaltă femeie, de la o ziaristă. Nu am ştiut nimic, nici despre ea şi nici că urmează să se căsătorească", a mai arătat Alina.

De la sarmale, la nuntă

04 Loredana Lascu.jpg"Cealaltă femeie" este orădeanca Loredana Lascu (foto), de 29 de ani, absolventă a Facultăţii de Litere, fostă prezentatoare la Transilvania TV, apoi (până anul trecut, când publicaţia s-a închis) redactor-şef adjunct la revista Audio Video Magazin, editată de Grupul MTR Press. Potrivit unor surse, Cristian Tabără are cu Loredana o idilă discretă, iar în urmă cu mai bine de doi ani s-au şi logodit.

Loredana a trecut cu uşurinţă peste întregul scandal şi refuză să creadă grozăviile puse pe seama iubitului ei, acordându-i încredere oarbă, chit că până de curând s-a dovedit că l-a împărţit cu alta. Ba mai mult, decretând toate dezvăluirile la adresa lui Tabără "invenţii răutăcioase", a refuzat să anuleze ori să amâne măcar căsătoria programată să aibă loc sâmbăta trecută la Praid, în judeţul Harghita, unde Cristi participa anual la Festivalul Sarmalelor, ca preşedinte al juriului.

Asta deşi putea să-i dea de gândit măcar faptul că, motivând nevoia de intimitate, bărbatul i-a cerut să pregătească evenimentul în cel mai mare secret, iar la ceremonie au fost chemaţi doar rude şi prietenii cei mai apropiaţi. Până şi invitaţiile au fost făcute astfel încât să nu trădeze identitatea însurăţeilor, a părinţilor acestora ori a naşilor, fiind scrise doar prenumele protagoniştilor, nu şi numele de familie.

Drept urmare, sâmbăta trecută, în deplină discreţie, cei doi şi-au jurat credinţă veşnică. Iar dacă pentru bonomul "Casanova" putea fi o formalitate, pentru Loredana, care se mărită pentru prima dată, cu siguranţă a fost un moment emoţionant. Orice îi va hărăzi viitorul, nu poate spune că nu a făcut pasul în cunoştinţă de cauză. Să sperăm, totuşi, că a fost într-un ceas bun şi că vor avea casă de piatră!


EUDITUL
Jurnalist, teolog, scriitor

Născut în 1967 la Oradea, oraş pe care, de când s-a mutat în Capitală îl desconsideră, declarându-l "cu o nefastă înclinare spre o ruralitate păguboasă, către ţăranul dezrădăcinat şi avortat în periferiile citadine", Cristian Tabără a absolvit aici Liceul de Filologie-Istorie în 1986, după care a urmat Facultatea de Mecanică a Politehnicii din Timişoara. În 1990 a intrat la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi a început cariera de jurnalist la Gazeta de Vest din Timişoara, continuată la Oradea, la Jurnalul de dimineaţă, Radio Sonvest Oradea şi Pro TV. 

Ulterior, s-a mutat la Bucureşti, unde după ce a prezentat rubrica Meteo şi Ştirile Pro TV, în perioada când Andreea Esca era în concediu de maternitate, a realizat emisiunea "Parte de Carte" şi "Te vezi la Cristian Tabără". În paralel a scris şi două cărţi: "Experienţa mistică a luminii în religiile orientale şi în creştinismul ortodox", respectiv "România, semne ale credinţei". În prezent, este director la Departamentul Film din TVR, unde s-a mutat, se pare, după ce conducerea Pro TV i-a cerut să plece, după episodul cu Alina Bodnaru.