Nu vrea să fie băgat la puşcărie, şi nici măcar lăsat fără pensie. Cere doar să fie scos din "parlamentul" judeţean şi să nu mai facă politică. Pentru că, totuşi, până în 1989 a servit Securitatea, ca ofiţer superior...

"Nu are PSD Bihor doctori, profesori, ingineri, jurişti ori alţi oameni de valoare din rândul cărora să pună pe altcineva?", se întreabă Victor Pernea, un pensionar din Oradea, membru PNL, care de peste un an le cere liderilor USL să-l schimbe din Consiliul Judeţean pe fostul colonel de Securitate Traian Costa. "Mai mare ruşinea! Nu am votat USL ca să aducă la putere un securist!", zice liberalul, bătând obrazul liderilor alianţei.

"Juristul"

Traian Costa, jurist. Aşa era prezentat anul trecut, la grămadă cu ceilalţi candidaţi ai USL, pesedistul al cărui nume figura pe lista Uniunii pe poziţia a 20-a. Din cauză că fusese pus ceva mai la coadă, n-a intrat în CJ "din prima", în iulie anul trecut, ci în ianuarie anul acesta, după ce unul dintre aleşi, Marius Rotar, numit şef la ITM, a trebuit să renunţe la loc.

Încă din vară, un orădean, inginerul pensionar Victor Pernea, simplu membru PNL din 2002, se declarase nemulţumit de prezenţa lui Costa între candidaţii USL. "Am fost vecini de bloc şi ştiam că a fost colonel de Securitate. Uneori, înainte de Revoluţie, a şi fost văzut venind acasă în uniforma cu petliţe albastre. Jurist a ajuns după 1990, ca să i se piardă urma", spune Pernea. În iunie 2012 bărbatul s-a adresat PSD, pentru a cere retragerea lui Costa de pe lista de candidaţi. "Am fost personal la sediul PSD Bihor, unde am depus o petiţie. N-am primit niciun răspuns".

"A muncit pentru partid"

Orădeanul însă nu s-a lăsat. "Am mers în audienţă la şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi i-am spus că mi se pare cu totul imoral că Traian Costa a fost pus pe lista de candidaţi deşi a fost ofiţer de Securitate. Mi-a zis că n-a ştiut asta, ci doar că după 1990 a fost colonel de Poliţie, şef la Paşapoarte, de unde s-a pensionat, şi că l-a promovat fiindcă a muncit pentru partid", povesteşte Pernea.

Dus cu vorba, omul a încercat să-şi convingă propriii colegi de partid că nu era normal ca PNL să "defileze" cu un fost securist. "L-am căutat pe primarul Ilie Bolojan, dar mi-a zis că el, ca preşedinte PNL Oradea, răspunde doar de consilierii locali, nu şi de cei judeţeni". Tot în zadar a discutat şi cu preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa: "Mi-a spus că nu are nicio putere şi că nu se poate amesteca în treburile PSD. Dar dacă în campanie ar fi scris pe bannere că un candidat a fost colonel de Securitate, tare sunt curios câţi orădeni şi bihoreni i-ar mai fi votat!".

"Vă are la mână?"

În cele din urmă, Pernea a ajuns din nou la şeful pesediştilor. "L-am întrebat pe Mang, inclusiv în scris, ce exemplu dă el, ca profesor universitar, studenţilor, de vreme ce ştie că a promovat un securist într-o poziţie din care decide soarta judeţului. Oare îl are cu ceva la mână?".

Ce răspuns a primit? Că legea nu interzice candidatura foştilor securişti şi nici a foştilor colaboratori care nu au fost dovediţi că au făcut poliţie politică, prin "activităţi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului". Că, potrivit legii, nimeni nu-şi poate pierde calitatea de consilier judeţean decât prin demisie, incompatibilitate, mutarea în alt judeţ, absenţa nemotivată de la mai mult de trei şedinţe consecutiv, imposibilitatea exercitării mandatului pe o perioadă mai lungă de o jumătate de an, condamnarea la închisoare, punerea sub interdicţie sau deces.

"Mang mi-a zis că nu are de gând să-l schimbe pe Costa pentru că n-a fost ofiţer anchetator, ci a lucrat în domeniul tehnic, deci s-a ocupat numai de aparatura Securităţii. Altfel spus, a asigurat microfoanele cu care eram ascultaţi. Nici n-a trebuit să pună el mâna pe cineva, că era treaba altor colegi ai lui!". Dezamăgit, Pernea i-a scris până şi preşedintelui PSD, premierului Victor Ponta, dar cu acelaşi rezultat: zero. "Nici nu mi-a răspuns, de astă-primăvară, deloc".

"Nu fac liberalii ordine în PSD!"

La fel s-a apărat Traian Costa şi în discuţia cu reporterul BIHOREANULUI. Scoţând o adeverinţă emisă de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale conform căreia a lucrat ca "ofiţer tehnic" şi refuzând să spună altceva decât că a avut în grijă doar "tehnica Securităţii din Bihor", fără a avea "muncă de teren", Costa afirmă că, de fapt, Pernea nu face altceva decât să se răzbune după o ceartă între vecini. "Am avut diverse divergenţe din cauza unui garaj şi chiar m-a reclamat la Poliţie că l-aş fi agresat. Pernea este un reclamagiu", a parat fostul colonel de Securitate, convins că în întreaga sa carieră nu a săvârşit nicio faptă de care, acum, să-i fie teamă de oameni sau de lege. Cât despre o eventuală demisie din Consiliul Judeţean, nici vorbă.

Nici şeful PSD Bihor nu are nici cea mai mică intenţie de a-l convinge pe fostul securist să renunţe la locul din CJ. "Astea sunt prostii şi n-o să ne facă nouă ordine, în PSD, niciun liberal!", spune Ioan Mang. În fond, alegerile au trecut, până la următoarele alegătorii să facă bine să nu-şi mai bage nasul în oala Partidului...