Faptul că în Consiliul Judeţean toate partidele sunt la putere - PNL, PSD şi UDMR în urma alegerilor din 2012, PPDD prin asocierea cu PSD, iar PDL prin parteneriatul cu liberalii în cadrul ACL - s-a văzut din nou la reuniunea de marţi.

Din 28 de subiecte aflate pe ordinea de zi, doar două erau de natură să justifice eventuale polemici, dar nici aceasta nu s-a întâmplat. Proiectul de hotărâre privind aprobarea întocmirii unui raport de evaluare a terenurilor care nu au fost utilizate de firma Selina pentru construcţia "locuinţelor sociale" promise de fostul preşedinte al CJ din perioada 2004-2008, Alexandru Kiss, nu s-a mai discutat, fiind retras de pe ordinea de zi.

De asemenea, proiectul pentru însuşirea unui raport de expertiză tehnică extrajudiciară asupra imobilului Filarmonicii a fost votat cu 6 abţineri, ale consilierilor UDMR, fără însă ca aceştia să încerce să-şi influenţeze colegii din celelalte partide. Raportul, întocmit de SC Racozen Proiect SRL, a fost făcut la solicitarea CJ, la două luni după ce consilierii judeţeni au respins un alt raport de expertiză, întocmit de un topograf, la solicitarea, însă, a Episcopiei Romano-Catolice, asupra aceluiaşi imobil, al Filarmonicii de Stat, din strada Moscovei nr. 5.

Cum se ştie, această clădire a fost revendicată de Episcopia Romano-Catolică la începutul anilor 2000, iar prin expertiza solicitată Eparhia a dorit să demonstreze că imobilul i-a aparţinut înainte de naţionalizarea de la mijlocul anilor '40.

În schimb, expertiza cerută de actuala conducere a CJ a avut ca scop demonstrarea faptului că, de-a lungul anilor, statul a construit în incinta proprietăţii alte clădiri, ce ar reprezenta cel puţin 50% din suprafaţa construită iniţial, ceea ce ar permite ca eventuala retrocedare în beneficiul Episcopiei Romano-Catolice să nu se facă în natură, ci prin despăgubire bănească, situaţie în care imobilul ar rămâne în proprietatea judeţului.

În rest, în cele 20 de minute, cât a durat şedinţa, membrii CJ au votat numeroase dezmembrări de terenuri, modificări ale organigramelor, statelor de funcţii şi regulamentelor de organizare şi funcţionare ale unor instituţii din subordine (DGASPC, Serviciul Monitorul Oficial al Judeţului, Spitalul de Psihiatrie Nucet, Teatrul Szigligeti, Direcţia Social-Comunitară a Judeţului), precum şi atribuiri de licenţe de traseu pentru transportul public de persoane prin curse regulate între diferite localităţi din judeţ.

În fine, aleşii bihorenilor au votat şi desemnarea a trei reprezentanţi ai CJ în Adunarea Generală a Acţionarilor FC Bihor: Florin Bogdan (PSD), Nicolae Gherdan (PNL) şi Grim Andras (UDMR).

Deşi era aşteptată, o discuţie despre înlocuirea vicepreşedintelui CJ Ioan Mang nu a mai avut loc. Schimbarea acestuia din funcţie a fost decisă de conducerea PNL Bihor, care s-a obligat faţă de partenerii PDL-işti din noua Alianţă Creştin-Liberală să le ofere, ca semn de bună-credinţă, unul din cele două poziţii de secund la conducerea judeţului.

Aşa cum BIHOREANUL a mai relatat, însă, schimbarea din funcţie a şefului PSD Bihor nu este agreată de preşedintele UDMR, Alexandru Kiss, care reuşeşte să o blocheze deja de două luni.