Şedinţă fără emoţii în Consiliul Local. Aleşii orădenilor au adoptat, miercuri, 75 de hotărâri în 55 de minute, în cadrul unei întâlniri fără polemici, în ciuda campaniei electorale şi a absenţei de la dezbateri a primarului Ilie Bolojan aflat în delegaţie la Bucureşti.

Singura ieşire notabilă a aparţinut consilierului UDMR Kis Gabor, care a spus din capul locului că reprezentanţii uniunii, consecvenţi deciziei deja luate, nu vor vota proiectele de hotărâri privind donaţiile de terenuri făcute de orădenii care doresc să îşi construiască imobile. "De la punctul 2 la 31 (n.r. proiectele de hotărâri) le considerăm ilegale şi în consecinţă nu o să le votăm", a spus Kiss.

Poziţia udemeriştilor a fost susţinută şi de reprezentanţii PSD, aşa că proiectele de hotărâri privind donaţiile de terenuri au fost adoptate cu 18 voturi "pentru" din partea grupului PNL, numărul minim legal pentru adoptarea proiectelor care ţin de patrimoniu.

Credit pentru gaz

În cadrul şedinţei de miercuri, Consiliul Local a mai hotărât mandarea reprezentanţilor municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Termoficare să aprobe contractarea de către societate a unui credit de 30 milioane lei pentru achiziţionarea de gaz.

Măsura a fost luată având în vedere că valoarea combustibilului necesar pentru cele trei luni de iarnă depăşeşte suma de 86 milioane lei, iar societatea se confruntă cu un deficit de cash.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Termoficare este obligată să îşi plătească furnizorii de gaz cu o lună în avans, în condiţiile în care termenul mediu de încasare a facturilor de energie termică livrate consumatorilor este de 62 de zile, iar cel de încasare de la Transelectrica a bonusului de cogenerare acordat pentru că societatea produce cu acelaşi combustibil atât energie termică cât şi energie electrică este de 55 de zile.

Consiliul Local a iniţiat în octombrie un proiect de Hotărâre de Guvern pentru alocarea sumei de 30 milioane lei din fondul de rezervă al executivului central, dar demersul a rămas deocamdată fără finalitate.

"Cele mai bune condiţii"

Pentru a se asigura că are banii necesari pentru achiziţionarea de gaz, Termoficare a organizat, cu aprobarea Consiliului Local, o procedură de achiziţie în vederea contractării unei linii de credit cu o durată de 12 luni, din care va face trageri periodice. La procedura de selecţie s-au înscris şase bănci.

"În final, contractul va fi semnat cu Raiffeisen care ne-a oferit cele mai bune condiţii, comisionul de acordare a creditului fiind de 8% iar rata dobânzii de 0,79%", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea. Contractul de creditare urmează să fie aprobat de AGA Termoficare în şedinţa din 23 noiembrie.

Primărie, vreau hotel!

În cadrul întâlnirii de miercuri consilierii locali au mai hotărât cu unanimitate de voturi participarea municipalităţii la licitaţia organizată de ANAF prin Serviciul Colectare Executare Silită Persoane Juridice pentru a achiziţiona hotelul de lângă Casa Tineretului, aflat în proprietatea Fundaţiei Române pentru Tineret Bihor.

Aceasta este cea de a doua licitaţie organizată de ANAF pentru valorificarea hotelului, în condiţiile în care la prima procedură nu s-a înscris niciun doritor. Preţul de pornire al licitaţiei a fost diminuat cu 25%, de la suma de 1,7 milioane lei la 1,3 milioane lei fără TVA.

Consiliul Local va fi reprezentat la licitaţie de viceprimarul Florin Birta, care va depune în numele oraşului o ofertă în plic închis, licitaţia cu strigare urmând să se desfăşoare pornind de la cel mai mare preţ ofertat.

Primăria a făcut încă de anul trecut demersuri pentru a intra în posesia imobilului, dar fără ca acestea să fi avut un rezultat.

Lucrările continuă...

Tot cu unanimitate de voturi a fost aprobaţi şi indicatorii tehnico economici din proiectul în baza căruia municipalitatea intenţionează să atragă o finanţarea europeană pentru cea de a treia etapă a investiţiei "Reabilitarea, restaurarea şi refuncţionalizarea zidurilor Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic".

"La nivelul conducerii Primăriei s-a decis să profităm de POR 2014 – 2020 pentru finanţarea a treia etape de reabilitare a Cetăţii. Vorbim de o valoare a proiectului de 12,6 milioane lei, din care contribuţia municipiului 630.000 lei", a susţinut în faţa consilierilor locali şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţinală, Marius Moş.

Conform proiectului municipalitatea îşi propune reabilitarea, restaurarea şi refuncţionalizarea corpului F din incinta Cetăţii prin amenajarea la parter a unei săli multifuncţionale cu garderobă pentru conferinţe şi expoziţii. De asemenea, la subsolul imobilului va fi amenajat un spaţiu expoziţional şi grupuri sanitare.

Lucrările vor mai viza refacerea zidurilor de incintă cuprinse între bastioanele Aurit şi Ciunt pe latura nordică şi a celor dintre bastioanelor Ciunt şi Bethlen din latura vestică.

Un muzeu al francmasoneriei

În şedinţa de miercuri aleşii orădenilor au mai aprobat, tot cu unanimitate de voturi, restaurarea din fonduri europene a fostei clădiri a Vămii din Calea Armatei Române 4.

Monument istoric, imobilul a fost transmis municipalităţii la începutul lunii noiembrie prin Hotărâre de Guvern. Transferul clădirii s-a făcut la cererea Consiliului Local în vederea reabilitării şi transformării ei într-un muzeu al masoneriei având în vedere că imobilul a fost construit cu destinaţia de templu masonic.

Lucrările, în valoare de 4,6 milioane lei, ar urma să fie finanţate din fonduri europene, contribuţia municipalităţii fiind estimată la 1,5 milioane lei.