Prefectul judeţului, Ioan Mihaiu, şeful Poliţiei Bihor, Alin Haniş, comandantul Jandarmeriei, Ioan Bogdan, cel al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", Sorin Caba, şi şeful Poliţiei de Frontieră, Marin Bondar, au organizat o conferinţă de presă comună, joi, pentru a anunţa măsurile pregătite pentru sărbătorile de iarnă, dar şi pentru a oferi bihorenilor sfaturi ca să evite situaţii neplăcute.

Aşadar, sute de poliţişti şi jandarmi vor patrula în judeţ în timpul sărbătorilor de iarnă, atât pentru a asigura liniştea şi ordinea publică, dar şi pentru a preveni accidentele rutiere, comerţul ilicit cu produse de sezon, inclusiv petarde şi artificii.

La rândul lor, pompierii au început să verifice măsurile de prevenire a incendiilor luate în spaţii cu aglomerări de persoane, cum sunt bisericile, restaurantele, cluburile şi hotelurile. "Am discutat cu organizatorii de evenimente, de mese de Revelion, le-am recomandat ca numărul persoanelor participante să nu fie peste capacitatea maxim admisă şi să fie asigurate culoare şi căi de evacuare libere. Ne dorim să avem sărbători fără incidente", a declarat colonelul Sorin Caba, şeful ISU Crişana.

Măsuri au luat şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Bihor. Pentru fluidizarea traficului rutier din punctele de frontieră, conducerea inspectoratului a decis să dirijeze traficul spre punctele mici de trecere şi, totodată, a suplimentat personalul din punctele mari. "De comun acord cu colegii maghiari, am hotărât să renunţăm la verificările sistematice din puncte pe parcursul sărbătorilor de iarnă", a spus chestorul Marin Bondar.

Sărbători în linişte

Reprezentanţii "Armelor" din MAI au transmis, totodată, şi recomandări preventive pentru evitarea unor situaţii neplăcute. Şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Alin Haniş, îi sfătuieşte pe bihoreni să nu lase copiii nesupravegeaţi şi să fie atenţi la bunurile personale atunci când se află în locuri aglomerate şi mijloace de transport în comun, să acorde o atenţie sporită persoanelor pe care le primesc în casă, să nu se lase amăgiţi de vânzătorii de "chilipiruri'', de cele mai multe ori produsele fiind contrafăcute ori furate.

Şeful jandarmilor bihoreni, maiorul Ioan Bogdan, a avut recomandări pentru cei care aleg să-şi petreacă sărbătorile în staţiunile montane. "Îi rugăm să respecte normele legale pe pârtii, să verifice prognozele meteo dacă aleg să facă drumeţii şi să ţină cont de faptul că majoritatea traseelor montane sunt închise în perioada de iarnă", a mai spus Bogdan.