Două ore şi 45 de minute a durat reuniunea de marţi a Consiliului Judeţean, a doua în formula rezultată din alegerile locale din iunie, cauza principală fiind pretenţia celor 16 consilieri PNL ca votul pentru desemnarea reprezentanţilor CJ în consilii şi colegii directoare, în adunări generale şi în direcţiunile structurilor subordonate să se facă potrivit legii, adică prin vot secret.

PSD, UDMR şi ALDE pe linie

Noua putere de la CJ şi-a băgat, de altfel, oamenii proprii în toate aceste structuri, liberalii refuzând chiar şi să facă vreo nominalizare, însă au ţinut la secretul votului, chiar dacă, la fel ca la şedinţa de constituire, reprezentanţii PSD, UDMR şi ALDE au votat tot deschis, completând buletinele de vot la masă, nu în cabina de vot.

În şedinţa de marţi, noua putere şi-a impus în acest fel reprezentanţii în Consiliul Director al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice (Peteri Zoltan – UDMR), în Adunările Generale ale Agenţiei pentru Managementul Destinaţiei (Szabo Jozsef – UDMR) şi societăţilor Pază şi Protecţie (David Sergiu – PSD şi Dorin Corcheş – ALDE) şi Parcuri Industriale Bihor (Traian Bodea – ALDE), în conducerea Filarmonicii de Stat (Szabo Jozsef – UDMR şi Gheorghe Ţara – PSD), în Colegiul Director al Fundaţiei pentru Sănătate Bihor (Foldes Adalbert – UDMR şi Aurel Mohan PSD), în Consiliul Director al DGASPC şi în cel al Aparegio (Dorel Dume – PSD).

Momente inedite s-au consumat când liderul de grup al PNL, Ionel Avrigeanu, a subliniat ce "specialişti" îşi pune noua putere în funcţii, nominalizând exemplul fostului director al CET, UDMR-istul Szabo Ştefan Gheza, pus reprezentant al CJ în Consiliul Administrativ al... Filarmonicii.

Uite Popa! Nu, e Ropa!

Pretenţia liberalilor de a se vota secret şi de a verifica orice detaliu a reuşit, în ciuda faptului că au fost prezenţi doar 16 dintre ei, pe când PSD-UDMR-ALDE a avut toţi cei 18 consilieri prezenţi, să "cadă" una dintre persoanele propuse de PSD să figureze în Consiliul Director al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

Motivul? În numele PSD, vicepreşedintele Ioan Mang a anunţat că îl propune pe "profesorul doctor Popa Lucian", pentru ca după vreo 5 minute să se corecteze, spunând că de fapt este vorba despre "profesorul doctor Ropa Lucian, cu R". Cum, însă, pe buletinele de vot scria "Popa Lucian", candidatura acestuia a fost lăsată pe data viitoare.

"Vreţi şi muzică?"

Cu toate că au cerut ca votarea persoanelor să se facă aşa cum cere legea, în mod secret, şi la reuniunea de marţi, aşa cum au vrut inclusiv la şedinţa de constituire a CJ, consilierii PSD, UDMR şi ALDE au votat tot deschis, la masă, doar reprezentanţii PNL folosind cabina de vot.

Exasperat de lentoarea procedurii, preşedintele Pasztor Sandor a comentat că în sfârşit "cabina de vot se va amortiza", adică pentru prima oară îşi merită banii cheltuiţi pentru cumpărarea ei (aluzie la perioadele când CJ era condus de Cornel Popa, dar şi Alexandru Kiss, şi când aceasta nu era folosită).

Tot Pasztor i-a "miştocărit" pe liberali, întrebându-i ironic dacă "doriţi să punem şi nişte muzică de fundal" în timpul procedurii. De altfel, un consilier de pe partea unde se aflau reprezentanţii noii puteri a şi scos telefonul mobil şi a "pus" muzică ambientală în timpul unui vot, după care s-a oprit. Probabil pentru a nu-şi epuiza bateria...