Reuniunea Consiliului Operativ al UDMR Bihor, programată pentru ziua de sâmbătă, va avea loc cu o întârziere de 24 de ore. "Am amânat şedinţa pentru că înainte de a discuta ce vrem să propunem pentru funcţia de ministru trebuie întâi să îl ascultăm pe colegul Cseke Attila, care încă nu a ajuns la Oradea", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon.

UDMR Bihor doreşte să propună un înlocuitor al ministrului Sănătăţii care să fie tot bihorean, din două motive. Pe de o parte, UDMR Bihor nu doreşte dezechilibrarea raportului de forţe din cadrul Uniunii, faţă de organizaţiile din celelalte judeţe, şi mai ales din Secuime, iar pe de altă parte vrea ca proiectele începute de Cseke să fie continuate în acelaşi mod, inclusiv în ce priveşte renovarea şi dotarea cu aparatură a spitalelor din judeţul Bihor.

Prima opţiune a UDMR Bihor pentru un nou ministru al Sănătăţii a fost deputatul Lakatos Peter, însă acesta a refuzat oferta care i-a fost făcută motivând că la fel a procedat şi în 2009, când a fost propus în funcţia de ministru chiar înainte de Cseke.

Zilele trecute, această funcţie i-a fost propusă şi unui alt deputat UDMR de Bihor, Derzsi Akos, dar acesta a declarat pentru BIHOREANUL că este tentat să decline oferta. "Neoficial mi s-a propus şi, dacă voi fi propus şi oficial, mult mai probabil este să refuz decât să accept". Întrebat care este motivul pentru care nu ar primi nominalizarea, deputatul a declarat că acesta constă "în condiţiile care există acum la Minister, adică finanţarea care este mult sub necesar".