Partidul l-a promovat şi îl ţine pe scaun în ciuda "găurii" din mapa profesională. Pus director economic al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Bihor printr-un ordin al ministrului Sănătăţii din 2015, Nicolae Bănicioiu, fostul preşedinte al PSD Oradea, Liviu Sabău Popa, nu are certificat de atestare a cunoştinţelor în domeniul Sistemului European de Conturi, obligatoriu pentru directorii economici din toate instituţiile statului.

Înscris de două ori la examenul pentru dobândirea atestatului, politicianul nu l-a susţinut niciodată, fiind totuşi menţinut în funcţie pentru că are "spate" politic: îl "girează" însuşi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, cel în pixul căruia ar sta schimbarea lui, dar care l-a făcut consilier onorific personal printr-un ordin ţinut la secret.

Algoritmul bate legea

Conducerea SAJ Bihor a fost scoasă la mezat în mai 2015, când şefii de până atunci au fost schimbaţi pentru nereguli constatate de Corpul de Control al ministrului Bănicioiu. În loc să le fie căutaţi înlocuitori prin concurs, funcţiile astfel vacantate au fost însă împărţite după "algoritm" de partidele de la guvernare, PSD şi UNPR. Aşa a devenit manager preşedintele de atunci al UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, iar PSD-iştii Liviu Sabău Popa şi Adrian Stângă director economic, respectiv director tehnic, până când, conform legii, urmau să fie organizate concursuri pe posturi. Ceea ce nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi, după doi ani şi trei luni, aşa că nimeni nu poate emite pretenţii pentru ele, oricât de bine pregătit ar fi...

Situaţia e cu atât mai frustrantă cu cât, a aflat BIHOREANUL, directorul economic Liviu Sabău Popa nici măcar nu îndeplinea toate condiţiile legale pentru ocuparea funcţiei. Concret, din 2013, Legea finanţelor publice obligă şefii structurilor financiar-contabile ale tuturor instituţiilor să deţină un certificat de atestare a cunoştinţelor în Sistemul European de Conturi (SEC), ce standardizează administrarea finanţelor şi contabilităţii după un model unitar.

 "Participarea la concursul pentru postul de conducător al compartimentului financiar-contabil este condiţionată de deţinerea certificatului de atestare a cunoştinţelor dobândite în domeniul SEC, precum şi de cunoaşterea reglementărilor europene în domeniu", prevede legea, normele de aplicare precizând că prin compartiment se înţelege "denumirea generică a structurilor organizatorice (departament, direcţie, serviciu, birou, compartiment) cu atribuţii în fundamentarea, elaborarea şi execuţia bugetului instituţiei publice".

Un caz excepţional

Danila Rahotă, șefa Direcției de Sănătate Publică BihorÎn sistemul sanitar local, de altfel, toţi directorii economici ai spitalelor şi cel al Direcţiei de Sănătate Publică îndeplinesc această condiţie. "Atât directorul economic, cât şi şeful Serviciului Financiar-Contabil au atestatul SEC. Altfel nu ar putea deţine funcţiile", confirmă şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă (foto).

Singura excepţie e la SAJ Bihor, fapt admis chiar de ocupantul funcţiei, Liviu Sabău Popa. Care, însă, se apără spunând că a fost numit în baza Legii 95/2006 privind sistemul sanitar, care "prevalează asupra legilor generale", cum ar fi cea a finanţelor publice, aşa că nu avea obligaţia de a deţine atestatul SEC nici la numire, nici ulterior, prin fişa postului. Pe de altă parte, spune el, funcţia sa nu este de "conducător de compartiment financiar-contabil", la SAJ Bihor aceste atribuţii îndeplinindu-le şeful Serviciului Financiar-Contabil, care are atestatul SEC. "Ca director economic, eu răspund nu doar de acest serviciu, ci şi de cel administrativ", afirmă Popa Sabău, considerând că doar subalternul său trebuie să se supună legii finanţelor, nu şi el.

Şi, totuşi, anul trecut şi anul acesta s-a înscris la examenele pe care, tot conform legii finanţelor, le pot da pentru atestat, în termen de cel mult doi ani, persoanele pe care reglementarea le-a "prins" pe funcţie. S-a înscris, dar nu s-a mai prezentat pentru că "au intervenit alte probleme".

Scut ministerial

Gheorghe Pintea, manager Serviciul Județean de AmbulanțăDe ce Sabău Popa îşi păstrează totuşi funcţia, mai ales că de la numirea sa au trecut şi cei doi ani în care îşi putea obţine atestatul? "Nu pot eu să propun revocarea sa din funcţie. Ştiţi că a fost numit prin ordin de ministru. Eu cred că Ministerul e singurul care poate decide", spune managerul SAJ, Gheorghe Pintea (foto).

De ce atâta "prudenţă"? Uşor explicabil: în această primăvară, Sabău Popa a fost numit consilier onorific al ministrului Sănătăţii, PSD-istul Florian Bodog. Culmea, printr-un ordin secret, nepublicat nici în Monitorul Oficial, nici pe site-ul Ministerului, şi pe care nici măcar Biroul de presă al Ministerului, căruia BIHOREANUL i l-a cerut, nu l-a putut găsi, deşi i-a precizat atât numărul, cât şi data emiterii: Ordinul 461 din 8 mai 2017.

"Sunt consilier onorific, neremunerat, iar domnul ministru mi-a făcut propunerea pentru că sunt probleme cu sistemul de ambulanţă şi doreşte să ştie din interior ce se întâmplă", explică directorul economic al SAJ. Şi cum să-şi "zboare" ministrul supranumit "Dottore", pentru că şi-ar fi obţinut fraudulos titlurile, un sfetnic care şi-a făcut cinstit studiile, doar că nu le are pe toate?...