Liberalul Gheorghe Raţiu, care a condus Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu Bihor între anii 2005-2009, a fost numit ca prim-comisar interimar de către comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Ovidiu Dăescu.

Numirea lui Raţiu este temporară, până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului, fiind făcută la data de 7 iunie, prin Ordinul 259 al comisarului general al GNM.

Postul de prim-comisar al Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu era vacant din data de 24 aprilie, când PDL-istul Călin Mocan, ocupantul funcţiei, s-a mutat temporar la Comisariatul Judeţean Cluj al GM, pentru a putea candida la un loc în Consiliul Judeţean Bihor fără să încalce Legea privind Statutul funcţionarilor publici, lege care interzice unui funcţionar public cu funcţie de conducere să candideze la o funcţie de demnitate publică, aleasă, decât în condiţiile încetării raporturilor de muncă.

Amintim că Mocan şi-a cerut şi obţinut mutarea temporară la Cluj pe 23 aprilie, când Guvernul era condus de Mihai Răzvan Ungureanu, iar Garda Naţională de Mediu de către influentul lider PDL Silvian Ionescu. La acea vreme, Mocan obţinuse mutarea temporară până la 11 iunie 2012, adică prima zi după alegerile locale, când urma să-şi reia funcţia de conducere de la Oradea.

Schimbarea Guvernului şi a conducerii Gărzii Naţionale de Mediu i-a încurcat însă socotelile lui Mocan, astfel că pe 12 iunie, în loc să revină la Oradea ca prim-comisar al Comisariatului Judeţean Bihor al GM, tânărul PDL-ist şi-a dat demisia din calitatea de angajat al Gărzii.

Gheorghe Raţiu a mai condus GM Bihor până în 2009, când în baza algoritmului convenit de partidele aflate atunci la guvernare - PDL şi PSD - funcţia a revenit democrat-liberalilor.

Află mai multe despre ce "şmecherie" a făcut Mocan pentru a-şi păstra postul de şef în articolul "Mocan, ultima fentă"