Lovitură de teatru în Primăria Oradea, anticipată însă de mult timp de BIHOREANUL! Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că, în urma unor verificări, a constatat o avere nejustificată de aproape un milion de lei în cazul fostei directoare tehnice a Administraţiei Patrimoniului Imobiliar, Tünde Benyovszki, în prezent şefa Serviciului Tehnic din cadrul Direcţiei Patromoniu Imobiliar.

Avere nejustificată

"ANI a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 841.040 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate de către Benyovszki Tünde Ilona în perioada exercitării funcţiei publice", se menţionează în comunicat.

De asemenea, fosta directoare este acuzată că a participat la luarea unor decizii prin semnarea mai multor documente pentru atribuirea unei lucrări firmei Abed Nego, societate cu care la semnarea contractului se afla în relaţii contractuale cu Rivolto Cons, companie în care soţul său este asociat şi angajat.

"Au fost identificate indicii privind posibila săvârşire de către Benyovski Tünde Ilona a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din Codul Penal, întrucât prin semnarea contractului de lucrãri şi a documentaţiei aferente atribuirii contractului de către persoana evaluată, s-au creat premisele obţinerii, în mod indirect, de către S.C. Rivolto Cons S.R.L. (societate în cadrul căreia soţul persoanei evaluate deţine calitatea de asociat, fiind şi angajat al societăţii şi încasând venituri de natură salarială), a unor foloase patrimoniale, având în vedere faptul că S.C. Abed Nego Com S.R.L., societatea declarată câştigătoare, se afla în relaţii comerciale cu S.C. Rivolto Cons S.R.L", mai acuză inspectorii de integritate.

Sesizare pentru conflict de interese

Potrivit comunicatului, pentru realizarea lucrărilor, Abed Nego achiziţionase de la firma Rivolto Cons materiale de construcţii în valoare de 89.900 lei.

Inspectorii de integritate au mai anunţat că au sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curţii de Apel Oradea pentru verificarea averii fostei directoare şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea pentru verificarea indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Tünde Benyovszki a fost informată deja cu privire la declanşarea procedurii de evaluare, elementele de identificare şi drepturile de care beneficiază pentru a-şi putea construi apărarea. Fosta directoare a depus la dosarul de evaluare propriul punct de vedere.

"Retrogradată" şef de serviciu

BIHOREANUL a semnalat de acum mai bine de doi ani conflictul de interese în care se afla Tünde Benyovszki. La acea dată, şeful său direct, directorul Cristian Beltechi, i-a luat apărarea directoarei afirmând că firma Rivolto Cons nu a avut niciodată contracte încheiate direct cu Administraţia Patrimoniului Imobiliar, ca să-şi fi favorizat astfel firma soţului său.

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a declarat că Benyovszki "are o problemă" dacă a semnat acte cu Rivolto, dar nu vede ce i se poate imputa dacă doar a făcut parte dintr-o comisie de licitaţie la care au participat firme care se aprovizionează de la această companie.

Cu toate acestea, a lăsat-o pe funcție până la începutul anului 2017, când a avut loc restructurarea Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, provenită din fosta Administraţie a Patrimoniului Public, și când Benyovszki a rămas fără funcţia de director tehnic, care a fost desfiinţată. Astfel, funcţionara a preluat postul de şef serviciu.

Contactată vineri de BIHOREANUL, Benyovszki nu a răspuns la telefon și nici la SMS. De altfel, în 2014, ea refuzase să facă declarații pe această temă.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul: Ţintă: Benyovszki! Directoarea adjunctă de la AIO, suspectată de conflict de interese