Mai multe spitale din judeţul Bihor, la fel ca sute din întreaga ţară, au făcut achiziţii de materiale dezinfectante de la firma Hexi Pharma, acuzată că a livrat substanţe diluate, cu eficacitate îndoielnică, între ele fiind inclusiv cele două mari, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu.

"Achiziţia de materiale dezinfectante am făcut-o prin licitaţie anul trecut, iar din 11 materiale achiziţionate patru sunt de la această firmă, un produs fiind destinat dezinfectării instrumentarului, iar trei pentru tegumente. În urma solicitărilor făcute de DSP înainte de Paşti, am făcut teste de sanitaţie pentru toate produsele, iar ieri au venit rezultatele, care sunt bune", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Lucia Daina.

"Noi facem achiziţiile pe o platformă comună cu Spitalul Judeţean", a spus şi directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Florin Maghiar, ceea ce înseamnă că şi materialele dezinfectante sunt aceleaşi ca la Judeţean. Cu o excepţie, a subliniat dr. Maghiar, şi anume cele pentru secţiile de pediatrie şi de infecţioase, "unde există nevoi particulare", deci şi substanţele dezinfectante corespund unor standarde mai ridicate.

Directorul executiv al DSP Bihor, Daniela Rahotă, afirmă că miercuri a raportat Ministerului Sănătăţii rezultatele testelor de sanitaţie efectuate pentru dezinfectanţii folosiţi în spitalele din judeţ, adăugând că la niciun spital nu au existat probleme determinate de utilizarea lor.

"Azi am transmis Ministerului rezultatele. Nu avem voie să comunicăm public detalii, pentru că ni s-a atras atenţia că va fi o anchetă penală la nivel de ţară. Vă pot spune, totuşi, că în Bihor la niciun spital nu au fost şi nu sunt probleme cauzate de folosirea acestor dezinfectante", a spus dr. Rahotă.