Trei sferturi dintre bihorenii infectaţi cu coronavirusul în ultima lună sunt persoane nevaccinate, a atenţionat şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, într-un raport prezentat miercuri în cadrul Colegiului Prefectural, privind situaţia pandemică în judeţ. Acesta indică, de altfel, şi o corelare între gradul de morbiditate şi cel de vaccinare înregistrat în localităţi, concluzia fiind limpede: cu cât sunt mai mulţi oameni nevaccinaţi, cu atât infectările sunt mai multe şi, evident, şi riscul deceselor.

Potrivit analizei prezentate de şefa DSP Bihor pe baza situaţiei pandemice existente până la finele săptămânii trecute (24 septembrie), când în judeţ se ajunsese la 30.964 infectări şi 1.108 cazuri active, rata deceselor cauzate pe fondul infectării cu SARS-CoV-2 ajunsese la 5,2%, extrem de mare, chiar dacă la nivel naţional mai mult de un sfert din totalul deceselor (mai precis 28%) erau înregistrate în numai cinci judeţe – Suceava, Bistriţa Năsăud, Bucureşti, Maramureş şi Botoşani.

Cine riscă mai mult

Analiza pandemică arată că cele mai multe infectări s-au produs în Bihor, cum era previzibil, în mediul urban (62,6% din total), precum şi faptul că bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile infectării (54,9% din totalul persoanelor infectate sunt de sex masculin), ambele situaţii explicându-se prin mobilitatea mai mare în oraşe şi în rândul bărbaţilor.

În ce priveşte grupele de vârstă cele mai afectate în Bihor de infecţia cu Covid, ceva mai mult de jumătate din cazuri au fost identificate la persoane sub 50 de ani (din acelaşi motiv, pentru că sunt mai active), 18,1% la persoanele între 50-59 ani, 14,8% la cele între 60-69 ani, 10,1% la septuagenari şi doar 4,4% la octogenari.

În schimb, cele mai mari riscuri de deces le au persoanele în vârstă, din cauza afecţiunilor preexistente infectării: 34% din totalul deceselor (1.602 până la finele săptămânii trecute) s-au înregistrat la persoanele între 70-79 ani, 24,3% la persoanele peste 80 de ani, 24,8% la cele între 60-69 ani, 10,3% la persoanele între 50-59 ani, iar 6,6% din decese la persoanele sub 50 de ani.

Multe infectări, puţine vaccinări

Conform raportului prezentat de şefa DSP Bihor, în ultimele patru săptămâni, de când judeţul e afectat semnificativ de cel de-al patrulea val al pandemiei, cea mai mare rată de infectare, raportat la totalul populaţiei, a fost înregistrată în localităţi precum Brusturi (5,26 cazuri la mia de locuitori), Căbeşti (4,45), Chişlaz (4,12), Roşia (3,8), Sântandrei (2,67), Gepiu (2,43), Oradea (2,36), Ceica (2,34) etc.

Dincolo de faptul că în unele localităţi mobilitatea populaţiei este mai mare (cum e de pildă cazul Oradiei), există o legătură între răspândirea virusului şi rata de vaccinare scăzută. Potrivit evidenţelor DSP Bihor, cea mai mică rată de vaccinare, sub 5%, continuă să fie în Roşia, între 5-10 procente este în Vârciorog, Şimian, Bursturi, Spinuş, Ineu, Borod, Ţeţchea, Aştileu, Bratca, Bulz, Holod, Drăgeşti, Ceica, Dobreşti, Răbăgani, Remetea, Finiş, Tărcaia, Avram Iancu, Batăr şi Şoimi.

O acoperire vaccinală între 10 şi 20 la sută există în Diosig, Săcueni, Sălard, Chişlaz, Abram, Balc, Curtuişeni, Sălacea, Săcueni, Popeşti, Suplacu de Barcău, Şinteu, Aleşd, Tileagd, Oşorhei, Husasău de Tinca, Cefa, Gepiu, Sânnicolau Român, Girişu de Criş, Toboliu, Cociuba Mare, Curăţele, Budureasa, Auşeu, Bunteşti, Pietroasa, Câmpani, Criştioru de Jos, Vaşcău şi Cărpinet, iar între 20 şi 30 la sută în Biharia, Valea lui Mihai, Nojorid, Hidişelu de Jos, Mădăras, Salonta, Rieni, Lunca, Ştei şi Nucet.

Singura unitate administrativ-teritorială din Bihor unde populaţia s-a vaccinat în procentaj cuprins între 30 şi 50 la sută este, potrivit DSP Bihor, municipiul Oradea.

"Cea mai sigură cale de a ieşi din pandemie este vaccinarea, de aceea îndemn toţi bihorenii care nu au contraindicaţii medicale reale şi serioase să se vaccineze", a spus dr. Daniela Rahotă.

"O lună în fierbere"

Pe de altă parte, prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a atenţionat în cadrul aceleiaşi reuniuni a Colegiului Prefectural că ne aflăm într-o evoluţie accelerată a pandemiei, însă organizarea sistemului sanitar local permite ca în perioada următoare spitalele să rămână deschise pacienţilor non-Covid, atât datorită capacităţii relativ mari de primire a bolnavilor infectaţi, cât şi a celei de Terapie Intensivă Covid. "Avem în Oradea 57 de paturi ATI Covid, un număr mai mare comparativ cu majoritatea judeţelor din ţară. În ţară avem în total 1.300 paturi Covid, ar fi fost 2.400 dacă toate judeţele ar fi avut acelaşi tempo ca Bihorul pentru creşterea capacităţii. Am preluat pacienţi la ATI din peste 20 de judeţe de la începutul pandemiei şi nu am trimis nici măcar un singur pacient în alte judeţe", a subliniat prefectul Ţiplea.

"Octombrie va fi o lună în fierbere, nu ştim cu precizie cum va fi, dar prognozele nu sunt bune. Se prognozează o creştere bruscă a numărului de cazuri Covid", a mai spus prefectul, pledând şi el pentru vaccinarea populaţiei şi făcând apel la şefii de instituţii să facă acelaşi lucru faţă de angajaţii acestora.