Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, i-a raportat luni prefectului Dumitru Ţiplea, în şedinţa Colegiului Prefectural, că prin Punctul de Trecere a Frontierei Borş au mai intrat în ţară, duminică, în drum spre casă, încă doi cetăţeni români veniţi dintr-o zonă unde există epidemie de coronavirus.

„Ieri au intrat două persoane venite din Macao cu un avion care a aterizat la Budapesta. Au fost verificaţi dacă prezintă simptome de îmbolnăvire cu coronavirus şi, pentru că nu aveau simptome, au completat doar un chestionar şi au fost luaţi în evidenţe, dar au fost lăsaţi să se întoarcă spre casă, la Târgu Mureş”, a spus dr. Rahotă.

Ulterior reuniunii, şefa DSP Bihor a explicat BIHOREANULUI că în asemenea cazuri procedura prevede strict luarea în evidenţe a persoanelor care se întorc din teritorii afectate de coronavirus. La destinaţie, adică la Târgu Mureş, cei doi cetăţeni români vor fi consultaţi de medici de specialitate şi vor sta în izolare la domiciliu timp de 14 zile, perioada de incubaţie a virusului.

„Oamenii nu aveau niciun simptom, au mers spre casă cu maşina unei rude, care i-a şi luat de la Budapesta. Ar fi fost transportaţi cu un vehicul special spre o unitate pregătită să preia persoane bolnave numai dacă ar fi avut simptome”, a explicat dr. Rahotă.

Pe de altă parte, şefa DSP Bihor a amintit că în judeţ sunt înregistrate 14 cazuri de gripă sezonieră, iar din acest motiv accesul vizitatorilor în spitale este limitat, în special în secţiile de ATI şi Neonatologie.