Lipsă de responsabilitate, necunoaşterea reglementărilor din domeniul construcţiilor, a sănătăţii şi securităţii în muncă sunt caracteristice întregului personal al Ştrandului Ioşia şi conducerii Administraţiei Domeniului Public.

Aşa consideră procuroarea Adela Stamatiu de la Parchetul Oradea, la capătul anchetei derulate după decesul fetiţei de 7 ani care, în această vară, s-a înecat absorbită, pur şi simplu, în conducta de evacuare din bazinul în care se scălda. În urma cercetărilor, cinci persoane sunt trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi vor plăti, alături de ADP, eventualele despăgubiri dispuse la încheierea procesului: directorul general Liviu Andrica, directorul tehnic Bimbo Szuhai Tibor, administratorul ştrandului, Gheorghe Sime, adjunctul său, Florentin Avram, şi lăcătuşul Sorin Floruţ.

Multe întrebări, niciun răspuns

Tragedia de astă-vară a stârnit indignare generală. Elisabeth Haidău a murit înecată pe 4 iunie, aspirată de şuvoiul de apă care se scurgea prin gura de evacuare a bazinului lăsat fără grilaj de angajaţii ştrandului în timpul manevrelor de golire. De ce lipsea grilajul şi de ce se golea bazinul cât timp oamenii erau înăuntru? Mult timp întrebările au rămas fără răspuns, deoarece conducerea ADP (fosta RAPAS), societatea de care aparţine ştrandul, s-a ferit de la bun început să facă declaraţii.

În spatele tăcerii se ascundea, de fapt, lipsa unor explicaţii coerente. Căci, aşa cum avea să descopere imediat după accident Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, din Ştrandul Ioşia nu lipseau doar grilajele gurilor de evacuare a bazinelor, ci şi un regulament de funcţionare clar şi la îndemâna clienţilor, la fel ca afişele de atenţionare cu orarul manevrelor de golire. Ca atare, comisarii au şi dispus închiderea ştrandului pentru 5 zile, amendarea societăţii cu 20.000 lei pentru neregulile constatate şi o nouă modalitate de golire a apei: după ora 18, şi numai dacă în bazine nu se mai află nici un om!

Armă politică

06 Liviu Andrica.jpgMoartea copilei a fost speculată politic de adversarii primarului Ilie Bolojan, pe simplul motiv că acesta îl numise cu câteva luni înainte pe şeful ADP, Liviu Andrica (foto). În premieră, reprezentanţii PDL şi UDMR au propus un moment de reculegere în şedinţa Consiliului Local, iar Traian Bodea, preşedintele PC, a solicitat demiterea întregii conduceri a ADP şi a Ştrandului Ioşia. "Cred că directorul ADP trebuia să-şi dea demisia a doua zi şi să-şi ceară scuze public pentru ce s-a întâmplat", spunea Bodea.

O săptămână mai târziu, a reacţionat şi conducerea Primăriei, suspendându-i temporar din funcţii pe administratorul ştrandului, Gheorghe Sime, pe adjunctul său, inginerul Florentin Avram, şi pe lăcătuşul Daniel Fâşie, cel care dăduse drumul apei din bazin.

Pe de altă parte, însă, deşi ADP se subordonează Consiliului Local, iar ştrandul prestează un serviciu public ce s-a dovedit prost asigurat, aleşii orădenilor nu s-au deranjat să dispună o anchetă administrativă pentru a afla cauzele tragediei, decizând, totodată, să nu ceară daune angajaţilor ce urmau să fie trimişi în judecată. "Din evidenţele contabile ale ADP rezultă că încasările nu s-au diminuat şi nu se poate vorbi de existenţa unui prejudiciu sau unei pagube aduse patrimoniului municipiului", se menţionează în hotărârea consilierilor din 4 august a.c.

Habarnişti şi iresponsabili

Ancheta demarată de procurori a scos însă la suprafaţă faptul că ADP are, încă din vremea fostei RAPAS, probleme grave de organizare, atât la nivel central, cât şi la sectoarele subordonate, cum e şi Ştrandul Ioşia. Şi tocmai aceste probleme au dus la moartea fetiţei.

Procurorii au pus sub învinuire toate cele cinci persoane cercetate: pe directorul general ADP Liviu Andrica, pe directorul tehnic Bimbo Szuhai Tibor, responsabil direct pentru activitatea ştrandurilor, pe administratorul Ştrandului Ioşia, Gheorghe Sime, pe adjunctul său, inginerul Florentin Avram şi pe lăcătuşul Sorin Floruţ.

În cazul şefilor ADP, procuroarea Stamatiu le-a reproşat ignorarea reglementărilor privind calitatea în construcţii şi a celor privind protecţia consumatorilor, care îi obliga să dispună şi să supravegheze lucrările de întreţinere şi reparaţii pentru a asigura servicii care să nu afecteze sănătatea şi viaţa consumatorilor. "Necunoaşterea reglementărilor în domeniul protecţiei consumatorilor a condus, implicit, şi la lipsa unui respect faţă de consumatori", a acuzat procuroarea în rechizitoriul întocmit.

Boierie

Totodată, arată documentul, cei doi directori sunt vinovaţi şi pentru faptul că au realizat un regulament de funcţionare pentru ştrand "extrem de lacunar în privinţa detaliilor tehnice", care, în plus, nici nu a fost adus la cunoştinţa angajaţilor din ştrand până la moartea fetiţei, iar clienţilor nici atât.

Mai mult, directorilor li se impută şi că au amânat întocmirea fişelor de post, care trebuiau să enumere responsabilităţile personalului din subordine, astfel încât angajaţii ştrandului nu şi-au cunoscut atribuţiile concrete. Aşa s-a ajuns ca inginerul Florentin Avram, de pildă, angajat în martie la ştrand, să ocupe o funcţie de şef fără a avea o pregătire profesională corespunzătoare. În fapt, în loc să se preocupe de problemele tehnice ivite prin ştrand, inginerul era trimis de administratorul Sime să verifice înălţimea ierbii, să tundă gardul viu ori să supravegheze femeia de serviciu...

"Lipsa de coordonare şi control a condus la instalarea unei lejerităţi nepermise care a caracterizat activitatea curentă atât a ADP, cât şi a Ştrandului Ioşia", a concluzionat Stamatiu.

Minciuni

06 Gheorghe Sime.JPGPrintre angajaţii ştrandului, procuroarea a găsit trei vinovaţi. Lăcătuşul Sorin Floruţ, cel care umpluse bazinul fără să verifice prezenţa grilajului peste gura de evacuare, şi cei doi şefi ai săi, administratorul Gheorghe Sime (foto) şi adjunctul Florentin Avram. Despre aceştia din urmă, Stamatiu susţine că "datorită pregătirii, trebuiau şi puteau să prevadă că în absenţa unui obstacol în dreptul gurii de evacuare a apei se creează o stare de pericol pentru securitatea oamenilor aflaţi în bazin".

Din anchetă a reieşit, de asemenea, că angajaţii nu aveau cunoştinţe elementare pentru activitatea prestată. Un reprezentant al firmei de pază avea şi atribuţii de salvamar, chit că nu a urmat cursuri de specialitate şi, ca atare, nu avea atestat profesional, iar punctul sanitar nu avea dotările obligatorii, cum sunt măştile de oxigen.

Pe de altă parte, cei însărcinaţi cu umplerea şi golirea bazinelor nu ştiau că grilajele peste gurile de evacuare erau obligatorii, deşi acestea erau prevăzute chiar şi în proiectul bazei de agrement, tocmai pentru a preveni eventualele accidente. "Nu mi s-a adus la cunoştinţă altă utilitate decât aceea de a împiedica pătrunderea în evacuare a PET-urilor şi a altor deşeuri", a declarat în anchetă inginerul Avram.

Grilaj inventat

Procuroarea a descoperit că gura de scurgere nu a avut timp îndelungat grilaj, contrar afirmaţiilor aceluiaşi inginer, care pretindea că a sudat un grilaj decupat dintr-o plasă metalică de 4 mm grosime chiar cu puţin timp înainte de deschiderea oficială a sezonului. "Marginile gurii de evacuare prezentau urme de sudură mai vechi şi acoperite cu o peliculă de rugină, iar în incinta bazinului şi în apropierea acestuia nu a fost găsit vreun grilaj metalic care să fi fost desprins din bazin", susţine Stamatiu.

Cât despre grilajul pe care îl invocă Avram, specialiştii consultaţi de procuroare spun că nu ar fi rezistat la presiunea apei. "Având în vedere caracteristicile bazinului şi compoziţia apei, o astfel de plasă, sudată în 6-7 puncte, nu corespunde scopului de a se evita o tragedie", se specifică în rechizitoriu.

În judecată

Toate problemele identificate "au determinat o culpă comună a învinuiţilor şi au condus la decesul minorei". Ca atare, cei cinci învinuiţi au fost trimişi în judecată, la finele săptămânii trecute, pentru ucidere din culpă, riscând închisoare între 1 şi 5 ani.

ADP a fost introdusă şi ea în cauză, ca parte responsabilă civilmente, în cazul în care instanţa va dispune acordarea unor daune pentru părinţii fetiţei, mai ales că mama acesteia a şi anunţat deja că îşi va preciza pretenţiile la proces. Tatăl copilei, în schimb, nu vrea nimic de la vinovaţii care, prin ignoranţa şi delăsarea lor, i-au răpit copilul.

Pentru că nicio sumă nu-i va răscumpăra fetiţa...


"NU ŞTIU"
Apărare în tăcere

Directorul general al ADP, Liviu Andrica, a aflat de la BIHOREANUL că procurorii au dispus trimiterea lui în judecată. "Eu mă consider nevinovat. Nu cred că mi-aş putea reproşa ceva, doar că nu am intrat în bazinul acela. Însă ce va stabili instanţa asta va fi", a declarat Andrica.

06 Bimbo Szuhai Tibor.jpgDirectorul a ţinut să precizeze că haosul incriminat de procurori datează din perioada anterioară instalării lui în funcţie. "Tot ce s-a găsit e moştenirea pe care mi-au lăsat-o alţii. Eu am venit să fac ordine, şi am şi început", a mai spus Andrica, adăugând că administrarea ştrandurilor intra în sarcina directorului tehnic Bimbo Szuhai Tibor (foto). De ce nu s-a preocupat acesta să remedieze probleme nu mai zice. "Întrebaţi-l pe el. Eu, când am aflat de probleme, am început să le rezolv", a spus Andrica.

Interpelat şi el, directorul tehnic a refuzat orice discuţie. "Nu comentez!", a spus Bimbo. Aceeaşi atitudine a adoptat-o şi administratorul ştrandului, Gheorghe Sime. "Nu ştiu, când o să ştiu mai multe, o să vă spun", a fost singurul lui răspuns.