Mandatul actualului preşedinte al Tribunalului Bihor, Carmen Domocoș, expiră în data de 15 iulie, iar începând de vineri instanţa va avea o nouă conducere.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis delegarea în fruntea Tribunalului a judecătorului Călin Traian Sabău, în timp ce funcția de vicepreședinte va fi preluată, tot cu delegare, de către judecătoarea Teodora Carmen Balogh.

Potrivit hotărârii CSM, cei doi judecători vor rămâne în funcţiile de conducere până la ocuparea posturilor prin concurs sau examen, dar nu mai mult de 6 luni.

Judecătorul Călin Traian Sabău este, în prezent, vicepreşedintele instanţei, funcţie în care a fost delegat din 2019. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Tribunalului Bihor, magistratul este absolvent al Facultății de Drept din Oradea şi a urmat ulterior cursurile Institutului Național al Magistraturii.

Judecătorul şi-a făcut stagiatura la Judecătoria din Oradea, iar din anul 2000, după promovarea examenului de capacitate, a activat la Judecătoriile Oradea şi Timișoara. În 2003, judecătorul a promovat la Tribunalul Bihor, unde a activat în cadrul Secţiei Civile I, cu o scurtă pauză, în 2006, când a fost delegat la conducerea Judecătoriei din Salonta. 

Începând din 2014, vreme de 5 ani, Călin Traian Sabău a condus Secţia I Civilă din cadrul Tribunalului Bihor.

Noua vicepreşedintă a Tribunalului Bihor, judecătoarea Teodora Carmen Balogh, vine tot de la Secţia I Civilă a instanţei şi este, la fel ca Sabău, absolventă a Facultăţii de Drept din Oradea. 

În perioada 2002-2004, ea a fost consilier juridic la Fundaţia Română pentru Comunitate, Copii şi Familie după care a urmat cursurile Școlii Naționale de Grefieri şi a lucrat ca grefier cu studii superioare la Judecătoria Oradea, respectiv la Curtea de Apel Oradea.

Balogh a intrat în magistratură în 2011, întâi la Judecătoria Oradea, iar din 2015 la la Secţia I Civilă din cadrul Tribunalului Bihor.

Delegările în funcţiile de conducere ale Tribunalului Bihor s-au făcut în contextul în care, la concursul organizat în perioada martie - iunie 2021 de CSM, prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii, pentru şefia Tribunalului Bihor nu a candidat nimeni, iar actuala deţinătoare a funcţiei, Carmen Domocoş, aflată la finalul celui de-al doilea mandat, a concurat pentru funcţia de vicepreşedinte şi a picat examenul cu o medie sub 5, cu mult sub cea minimă, de 7.