Benzina şi "plângăcioşii"

"Nu vă ascund că, din evaluările pe care le-am făcut, reiese că resursele logistice ale Poliţiei nu sunt valorificate în prezent în mod eficient", a declarat şeful Poliţiei, Liviu Popa, într-o conferinţă de presă desfăşurată sâmbătă la Oradea, după întâlnirea cu şefii inspectoratelor judeţene de Poliţie din întreaga ţară.

Popa a spus că a numit un nou şef al Direcţiei Logistice a Inspectoratului General al Poliţiei, care are sarcina să găsească o soluţie pentru optimizarea folosirii resurselor. "Lunar, noi cheltuim numai pentru benzină 1,8 - 2 milioane de euro, nu cred că este puţin, dar cred că trebuie să fim mai atenţi cu folosirea acestor resurse", a exemplificat Liviu Popa, adăugând: "Nu se poate spune dacă e mult sau e puţin, dar, sigur, putem analiza dacă folosim eficient resursele. Sigur că pot veni anumiţi plângăcioşi care pot spune că nu le ajunge benzina, dar eu i-aş pune pe toţi să jure cu mâna pe inimă că au folosit corect resursele pe care le au la dispoziţie".

La rându-i, ministrul Traian Igaş a dat, fără a preciza numele judeţului, exemplul unui inspectorat judeţean unde cantităţi importante de combustibili au fost pregătite în vederea sustragerii, în complicitate cu reprezentanţii unei firme anchetate pentru infracţiuni economice, motiv pentru care a ordonat un control la toate structurile MAI din toate judeţele.

"În această perioadă am dispus începerea unor controale la inspectoratele judeţene de Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie şi pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că am constatat că într-un judeţ cei de acolo depozitaseră o cantitate mare de combustibili, zeci de tone, la o societate comercială aflată în lichidare judiciară şi care era cercetată de Serviciul de Investigare a Fraudelor", a spus Igaş.

Probele, mai tari ca martorii

Şeful Poliţiei Române a anunţat, de asemenea, că până în 2014 toate laboratoarele criminalistice din ţară vor fi acreditate, pentru ca probele ştiinţifice să nu mai fie contestate în instanţe.

"Evoluţia într-un proces penal depinde de valoarea probelor administrate, de la declaraţiile martorilor şi învinuiţilor până la probele ştiinţifice, cum sunt urmele papilare, textile, ADN, şi toate acestea trebuie să dovedească fapta şi participaţia autorului. Declaraţiile martorilor, din păcate, pot fi schimbate, iar acest lucru se întâmplă destul de des, pentru că aşa suntem noi, românii, buni de gură, dar când ajungem în faţa judecătorului nu ne mai amintim sau ne amintim altceva. Deci poliţiştii se bazează foarte mult pe aceste probe ştiinţifice, iar ca să existe certitudinea că aceste probe sunt obiectiv prelevate şi analizate, trebuie să respectăm anumite standarde", a spus şeful Poliţiei Române.

Liviu Popa a afirmat că fără acreditarea RENAR probele furnizate de laboratoarele criminalistice pot fi, în prezent, contestate cu uşurinţă. "Există două riscuri majore: probele să nu poată fi valorificate pe plan european, iar la noi să fie uşor de contestat", a spus Popa.

În prezent, a precizat şeful IGPR, în România sunt acreditate RENAR doar 12 din cele 41 de laboratoare criminalistice, iar costurile operaţiunii de acreditare sunt de numai 10.000 de euro pentru fiecare laborator.

Monitor naţional electronic

Pe de altă parte, şeful Poliţiei Române a anunţat că până în martie 2012 va fi implementat Sistemul Naţional de Raportare a Incidentelor, în care "fiecare poliţist va introduce toată activitatea lui din ultimele 24 de ore". Rolul SNRI, a precizat Popa, este acela de a constiui o bază de date care să fie actualizată zilnic cu evenimentele poliţieneşti de toate tipurile, astfel încât să existe permanent o situaţie exactă a încălcărilor legii, de orice natură.

"În momentul în care acest sistem va fi operaţional vom avea de la posibilitatea listării acestor evenimente până la posibilitatea realizării unei hărţi a evenimentelor pe categorii, fie că este vorba despre tâlhării, furturi auto, suspendări de permise, iar sistemul va fi apt să prelucreze automat aceste date şi să ofere o imagine completă cu privire la ceea ce se întâmplă", a spus şeful Poliţiei Române.

Chestorul Liviu Popa a afirmat că Sistemul Naţional de Raportare a Incidentelor va contribui la o mai bună analizare a situaţiilor operative şi, implicit, la găsirea de soluţii atât pentru rezolvarea problemelor curente, cât şi pentru o mai bună alocare a resurselor. În ce priveşte costul SNII, şeful Poliţiei Române a afirmat că acesta este de 2,5 milioane de euro, bani proveniţi "din fonduri europene nerambursabile".