Şefii Poliţiei Române şi a Poliţiei Ungare au semnat, vineri, la Oradea, un acord de cooperare între Poliţia Română şi Poliţia Ungară, pentru diminuarea numărului de accidente rutiere înregistrate pe drumurile publice din România şi Ungaria, în special în apropierea frontierei de stat comună.

La întâlnirea de la Oradea dintre chestorul de poliţie Liviu Popa şi generalul locotenent de poliţie József Hatalo au mai participat şi comisarul-şef de poliţie Marian Motoc - director adjunct al Direcţiei Rutiere Române, şi József Óberling - şeful Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Ungare.

Şeful Poliţiei Ungare, generalul locotenent de poliţie Jozsef Hatalo, a declarat, vineri, în conferinţa de presă organizată cu ocazia semnării acordului, că documentul prevede un plan de acţiune comun pentru poliţiştii români şi ungari din zona de graniţă. Acţiunile vor consta în patrulări comune de supraveghere a circulaţiei dar şi activităţi comune de verificare a stării tehnice a automobilelor respectiv a autorizaţiilor pentru transportatorii de persoane şi mărfuri, dar şi controlul modului în care participanţii din trafic respectă limitele de viteză.

"S-au stabilit ordinea şi regulile după care se va realiza colaborarea. În esenţă, se vrea asigurarea unui grad ridicat de siguranţă a traficului rutier, scăderea numărului de accidente rutiere", a explicat şeful Poliţiei Ungare.

Şeful Poliţiei Române, chestorul de poliţie Liviu Popa, a arătat că acordul de colaborare semnat între cele două instituţii prevede şi implicarea altor instituţii în patrulele comune, din partea română fiind vorba de Inspectoratul de Control al Traficului Rutier, Autoritatea Rutieră Română şi Registrul Auto Român.

"Protocolul prevede locurile, orele, intervalele de timp în care echipele comune vor activa. Dar şefii Inspectoratelor de Poliţie din România şi Căpităniile de Poliţie din Ungaria implicate pot să dezvolte acţiuni în funcţie de necesităţi", a declarat şeful Poliţiei Române.