Singurul parlamentar PPDD-ist din Bihor, deputatul Ioan Hulea, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că "naşul" partidului, Dan Diaconescu, ar putea participa, "dacă programul îi va permite", la prima conferinţă judeţeană a filialei, programată să aibă loc sâmbătă, de la ora 12, în sala de spectacole a Filarmonicii din Oradea, reuniune la care în mod cert vor fi şi preşedinta din acte a PPDD, Simona Man, şi secretarul general al partidului, Liviu Neagu.

"Scopul întâlnirii este evaluarea activităţii organizaţiei", a spus Hulea, numit de la centru ca preşedinte al PPDD Bihor în locul fostului consilier judeţean Ioan Lascău, condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie săvârşite la finele anilor '90 - începutul anilor 2000, când conducea Direcţia Finanţelor Bihor şi când a fost şi înalt funcţionar în cadrul Ministerului Finanţelor.

Ponta va semna proiectul Roşia Montană

În conferinţa sa de presă, deputatul Hulea a vorbit şi despre câteva din subiectele de actualitate, între care controversele pro şi contra proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană. În această privinţă, Hulea a afirmat că ar trebui ca proiectul de investiţie să fie derulat de stat, că "acolo (n.r. - la Roşia Montană) sunt resurse de sute de miliarde de euro" şi că, în opinia sa, "premierul Victor Ponta va semna contractul cu compania din Canada şi îşi va presa colegii să aprobe proiectul".

"În aceste condiţii, eu voi vota împotriva exploatării", a afirmat deputatul PPDD-ist.

Modelul arab

Tot cu referire la resursele minerale, Hulea a criticat intenţia statului de a da curs prelungirii contractului cu OMV - Petrom pentru extragerea petrolului, mărind redevenţa de la 4% (cât a fost fixat la privatizarea iniţiată de fostul premier Adrian Năstase) la 6%.

În schimb, PPDD-istul a dat ca exemplu pozitiv felul în care se bucură cetăţenii din Bahrein de petrolul de pe teritoriul acestui emirat arab. "Acolo fiecare cetăţean primeşte lunar 250 de dolari din partea statului, acolo se poate ca fiecare cetăţean să participe la exploatarea petrolului, acolo au putut fi încorporaţi cetăţenii în ceea ce se numeşte proprietatea comună asupra petrolului", a concluzionat PPDD-istul, întrebându-se de ce în România nu poate statul să-şi extragă singur ţiţeiul.

Confuzie pe drumuri

Ioan Hulea a abordat şi subiecte locale, criticând faptul că deşi USL are 70% din parlamentari, iar în Bihor preşedintele CJ aparţine tot USL, acesta nu şi-a pus în aplicare promisiunea electorală "Punem Bihorul pe primul loc". "Au ministru de Finanţe, dar nu le dă bani şi le spune că nu au", a comentat PPDD-istul.

În context, deputatul a deplâns ne-modernizarea şoselei dintre Oradea şi Beiuş, încurcând însă total lucrurile. "În Bihor sunt oprite toate investiţiile, inclusiv cele începute de PDL, cum este drumul judeţean Oradea-Beiuş", a spus Hulea, neglijând că, de fapt, acesta e un drum naţional, dar şi că proiectul modernizării a fost demarat în 2007, Guvernele PDL nefăcând nimic pentru concretizarea sa, timp de patru ani, între 2008-2012, ci doar îngrijindu-se ca licitaţiile să fie reluate de atâtea ori cât a fost necesar pentru a fi câştigate de o firmă de casă a fostului partid de guvernământ. În 2012, din cauza amânărilor, Banca Europeană de Investiţii nu a mai deblocat banii destinaţi proiectului.

Politică externă

PPDD-istul n-a putut ignora nici actualităţile din politica externă, comentând că "socialiştii francezi nu mai susţin intrarea României în Schengen", ceea ce "demonstrează zi de zi că actualul Guvern Ponta nu are credibilitate".

"Încă mai avem şi MCV pe justiţie", a adăugat Hulea, arătându-şi nemulţumirea că lipsa de credibilitate va ţine afară din Spaţiul Schengen nu atât "libera circulaţie a persoanelor, cât mai ales libera circulaţie a mărfurilor, care este adevărata miză".

De asemenea, deputatul PPDD a criticat şi faptul că, după ce a auzit că UE ar fi pus la dispoziţie 50 de miliarde de euro "pentru integrarea romilor", "nu se ştie unde sunt aceşti bani, iar romii nu sunt integraţi nici în România, nici în ţările în care au emigrat".