La întâlnirea desfăşurată la Oradea cu reprezentanţii organizaţiilor judeţene din Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, preşedintele UNPR Marian Sârbu (fost ministru PSD al Muncii) a declarat că decizia prin care Curtea Constituţională a stabilit neconstituţionalitatea reducerii pensiilor "confirmă rezervele noastre".

El a fost completat de preşedintele executiv Gabriel Oprea (fost ministru PSD al Internelor) care a afirmat că, în ciuda acestui lucru, UNPR va continua să sprijine Guvernul, deoarece "stabilitatea" este principalul obiectiv al partidului. Tot Oprea a adăugat că, pentru rezolvarea problemei deficitului bugetar, UNPR va propune, ca măsură provizorie, "cât durează această criză", impozitarea diferenţiată a veniturilor.

"Foarte bine că decizia Curţii Constituţionale n-a făcut altceva decât să confirme rezervele noastre în legătură cu diminuarea pensiilor, un motiv pentru care am fi părăsit coaliţia de guvernare dacă după 31 decembrie nu s-ar fi anulat acea măsură", a declarat Marian Sârbu. "E foarte bine că s-a decis cum s-a decis, dar fireşte că este nevoie de măsuri în compensaţie, şi pentru asta va trebui să vedem care vor fi măsurile Guvernului şi să le analizăm cu atenţie", a mai spus fostul ministru al Muncii.

Întrebat ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, ce măsuri "în compensaţie" consideră că trebuie să adopte Guvernul după decizia Curţii Constituţionale Gabriel Oprea a sugerat că formaţiunea sa pledează pentru impozitarea diferenţiată a veniturilor: "Partidul nostru consideră că în această perioadă de criză mondială este nevoie ca cei care au mai puţin să contribuie cu mai puţin, iar cei care au mai mult, pe o durată excepţională, cât durează această criză, să contribuie cu mai mult".

Întrebat, de asemenea, dacă acest lucru nu contravine politicii oficiale a Guvernului privind cota unică de impozitare, Oprea nu a dat detalii, apreciind că "am dat deja un răspuns".

Preşedintele UNPR a mai declarat, tot la solicitarea jurnaliştilor, că formaţiunea sa va continua să sprijine Guvernul, în scopul asigurării "stabilităţii". "În momentul de faţă, România este pe marginea prăpastiei. Da, vom susţine Guvernul, fiindcă de fapt susţinem România, ca România să nu cadă în prăpastie", a mai spus Oprea.

La rândul său, Cristian Diaconescu, preşedinte de onoare al UNPR, fost ministru PSD la Externe, a afirmat că "România se află într-o situaţie extrem de complicată, iar din această situaţie nu se poate ieşi decât printr-o prestaţie profesionistă a partidelor politice". "Este vremea profesioniştilor", a spus Diaconescu.