Distracţia costă! Conducerea Administraţiei Domeniului Public a cerut joi după amiază, în cadrul dezbaterii publice a impozitelor şi taxelor pe 2015, eliminarea gratuităţii oferite de municipalitate pensionarilor orădeni la intrarea în ştrandul Ioşia, singurul funcţional.

"Propunem ca pensionarii să plătească intrarea în ştrand la fel ca elevii şi studenţii", a spus directorul ADP, Liviu Andrica. Potrivit acestuia, pensionarii ar putea plăti de anul viitor 6 lei pentru intrarea în ştrand. Suma reprezintă jumătate din preţul "întreg" plătit de un adult, tarif care ar putea fi majorat de anul viitor cu 20%, de la 10 lei la 12 lei.

"Argumentul nostru este simplu. La ştrandul din Băile 1 Mai, pentru condiţii relativ similare sau chiar inferioare, un bilet pentru un adult costă 14 lei. Dacă mai calculăm şi transportul până acolo, suma se dublează", a spus Liviu Andrica.

Majorări de 20%

Conform propunerii ADP, biletul pentru familie (n.r. doi adulţi şi un copil până în 14 ani) se va scumpi de la 20 la 24 lei, cu un tarif de 5 lei pentru fiecare copil în plus, iar biletul pentru grupuri mai mari de 15 persoane, în care însoţitorul beneficiază de intrare gratuită, va urca de la 8 la 10 lei pe persoană.

La fel, taxa de intrare la Grădina Zoologică se va majora de la 10 la 12 lei pentru un adult, de la 5 la 6 lei pentru un copil, iar biletul pentru familie se va scumpi de la 20 la 24 lei, sumă la care se adaugă încă 5 lei pentru fiecare copil în plus.

"Adopţie" mai ieftină

Dacă tarifele pentru intrare la ştrand şi Grădina Zoologică ar putea fi majorate, cele practicate de Serviciul specializat în gestionarea câinilor fără stăpân ar putea scădea. ADP propune ieftinirea cu 40% a tarifului pentru adopţia la distanţă a câinilor în cadrul adăpostului. Acesta va scădea de la 3,33 lei la 2 lei pe câine pe zi, ceea ce înseamnă o reducere a taxei lunare de la 100 la 60 lei.

"Putem opera această scădere de tarif ca urmare a bunelor relaţii pe care le avem cu cei care ne furnizează alimente la limita expirării, scăzând astfel cheltuielile cu hrana câinilor din adăpost", a spus Andrica.

Între funcţionari şi aleşi

La întâlnirea organizată în sala mare a Primăriei au luat parte printre alţii viceprimarul Ovidiu Mureşan, directorul economic Nadia Haş, city-managerul Eduard Florea, consilierul PSD Adrian Stângă, udemeriştii Ritli Laszlo Csongor, Huszar Istvan şi Szabo Jozsef. Cum de cealaltă parte au stat doar cinci tineri orădeni, parte din ei simpatizanţi PSD, discuţiile s-au purtat mai mult între organizatori.

Astfel, udemeristul Ritli Laszlo Csongor a reproşat reprezentanţilor municipalităţii indexarea impozitelor cu 3,5% în condiţiile în care rata estimată a inflaţiei pentru anul 2014 este de 1,5%, cu o marjă de eroare de 0,6%. "Dacă adunăm cele două procente, în cel mai rău caz se ajunge la 2,1%, în nici un caz la 3,5%", a spus Ritli.

În replică, directorul economic Nadia Haş, a arătat că în 2013 când rata inflaţiei a fost de 3,9%, municipalitatea a indexat impozitele cu doar 2,5%. "Am ales indexarea cu 3,5% pentru a recupera procentul de 1,5% de anul trecut şi a evita un salt mai mare la actualizarea impozitelor pentru anul 2016", a spus Haş.

Pro şi contra parcărilor "galbene"

La subiectul legat de parcări, consilierul local Huszar Istvan a spus că în loc să scumpească abonamentul lunar de parcare pe marcaj alb de la 60 la 70 lei şi să ieftinească în schimb de la 90 la 65 lei abonamentul în parcarea supraetajată, provocând confuzie în rândul orădenilor, municipalitatea ar face mai bine să introducă un tarif mediu indiferent de locul parcării şi culoarea marcajului.

"Ar trebui făcut un calcul, cât ne costă parcările, câte locuri avem, la ce preţuri şi să introducem un tarif mediu ponderat la nivel de oraş. În momentul de faţă omul care vine cu treabă în centrul oraşului este tot timpul stresat. "Au trecut două ore? Trebuie să merg să îmi mut maşina?" şi tot aşa...", a spus Huszar.

Prezent la dezbaterea de la Primărie, Ionuţ Şimon, şeful Serviciului Parcări, a atras atenţia asupra faptului că introducerea unui tarif mediu ar fi în detrimentul orădeanului de rând întrucât măsura ar echivala cu desfiinţarea parcărilor cu durată limitată. Parcările galbene au fost înfiinţate de Consiliul Local tocmai pentru a asigura locuri de parcare în centrul oraşului orădenilor care au treabă la instituţiile publice, în detrimentul funcţionarilor care lucrează aici şi vin cu maşina la serviciu ţinând peste zi parcările ocupate.

Taxele şi impozitele pentru anul 2015 vor rămâne în dezbatere publică, orădenii putând să facă propuneri pe adresa de email a Primăriei, primarie@oradea.ro, şi vor fi supuse votului Consiliului Local în ultima şedinţă din an care va avea loc undeva în cea de-a doua săptămână a lunii decembrie.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Taxe pe impozite: Primăria pregăteşte o majorare a taxelor şi impozitelor locale, inclusiv a abonamentelor de parcare"

Vezi, în galeria de documente, proiectul de impozite şi taxe pentru anul 2015!