Potrivit unui raport privind stadiul pregătirilor pentru noul an de învăţământ, 2017 - 2018, prezentat de inspectorul şcolar adjunct Keri Hajnal în reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural Bihor, aproape patru cincimi dintre şcolile din judeţ corespund din punct de vedere sanitar-igienic.

„79,45% dintre clădirile unităţilor şcolare au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare, alte 11,09% nu au obţinut această autorizaţie, iar restul de 9,44% sunt în curs de autorizare”, a spus adjuncta IŞJ, Keri Hajnal. Motivele principale sunt, ca de obicei, lipsa grupurilor sanitare corespunzătoare, a resurselor de apă potabilă şi apă curentă.

În ce priveşte situaţia avizării ISU, doar trei sferturi dintre clădirile şcolare îndeplinesc condiţiile de siguranţă la incendiu ori nu au nevoie de acest aviz. Mai precis, este vorba despre 74,97% (635 corpuri de clădire) din total avizate de ISU, în timp ce 12,75% dintre clădiri (108) nu au avizul ISU, iar 12,28% sunt în curs de a-l obţine.

După ce Keri Hajnal şi-a încheiat prezentarea, şeful AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, a intervenit în mod surprinzăzor, propunând creşterea numărului de unităţi şcolare (în prezent sunt 5 în tot judeţul) unde persoanele care nu au absolvit învăţământul obligatoriu pot face şcoala până în clasa a X-a inclusiv, deoarece există deja un număr tot mai mare de bihoreni analfabeţi funcţionali care, din acest motiv neputând fi angajaţi, trebuie să fie asistaţi social.

”Peste 5.000 din cei 7.000 de şomeri din Bihor sunt neinserabili pe piaţa muncii pentru că nu au absolvit învăţământul obligatoriu”, a spus Bekesi, propunând ca Inspectoratul Şcolar, primăriile şi Prefectura să se implice în rezolvarea acestei situaţii. Numai - vorba prefectului Ioan Mihaiu - să vrea şi respectivii şomeri să facă şcoala...