Liderul ALDE Bihor, Traian Bodea, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată alături de unul dintre vicepreşedinţii formaţiunii, Marian Cupşa, că susţine întru totul iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu de revizuire a legislaţiei care stimulează nemunca prin asigurarea venitului minim garantat şi a ajutoarelor sociale inclusiv pentru persoanele apte, dar care refuză un loc de muncă.

„Eu cred că o modificare legislativă referitoare la venitul minim garantat, la ajutoarele sociale (...) este binevenită. Constatăm că există o mare solicitare pentru forţă de muncă şi aceasta nu se mai găseşte. Cred că ar fi bine să nu mai încurajăm nemunca, să-i avantajăm pe cei care nu vor să muncească”, a spus şeful ALDE Bihor.

El a dat exemplul parcurilor industriale din Oradea, unde se înregistrează „un mare deficit de forţă de muncă”, şi a făcut trimitere şi la cele pe care Consiliul Judeţean le doreşte în judeţ, spunând că „avem nevoie de forţă de muncă, nu să-i încurajăm pe cei care vor să stea acasă pe venitul minim garantat”.

Întrebat dacă ALDE îşi menţine poziţia în ciuda PSD, al cărui electorat este format în mare parte din persoane dependente de ajutoare sociale, Bodea a spus că această iniţiativă „este binevenită în 2017 în România”, actuala coaliţie de guvernare fiind obligată să ajungă la o înţelegere pe acest subiect, în sensul unor „corecţii aşa încât să nu mai dăm bani celor care vor efectiv să stea pe banii statului, pe bani nemunciţi”, ci doar persoanelor inapte de muncă din motive medicale.

Bodea a spus că ALDE apără „interesele electoratului de dreapta, firmelor private, IMM-urilor, societăţilor din România care vor să poată munci, să aibă angajaţi”, adăugând că inclusiv PSD trebuie să admită necesitatea modificării legislaţiei: „Cred că a venit momentul ca şi PSD să înţeleagă că a trecut perioada în care să avem aşa mulţi asistaţi social în ţară”.