Remus Ionuţ Raţ, şeful Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate Bihor, despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a fost condamnat penal în trecut pentru tăieri ilegale de arbori, iar în prezent este cercetat pentru braconaj, a fost înlăturat din funcţie, iar postul urmează să fie scos la concurs.

I-au luat şefia

Informaţia a fost comunicată, joi, BIHOREANULUI, de purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Viorel Pătrană, care a confirmat că Raţ ocupase funcţia temporar, fără concurs, el fiind angajat iniţial pe o funcţie de execuţie, de consilier.

“Începând cu 19 mai 2021, domnului Raț Remus Ionuț i-a încetat exercitarea cu caracter temporar a funcției publice de conducere de șef serviciu - Serviciul teritorial Bihor din cadrul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate”, a transmis Pătrană, precizând totodată că „în cel mai scurt timp” ANANP va organiza concurs pentru ocuparea funcţiei de conducere vacante, iar până atunci, avizele solicitate și înregistrate la Serviciul teritorial Bihor vor fi emise de către Serviciul Monitorizare și Emitere Avize al ANANP.

Ce l-a recomandat? Tăcere...

Pe de altă parte, ANANP a transmis, tot joi, sub semnătura preşedintelui Adi Croitoru, un răspuns la solicitarea făcută săptămâna trecută de BIHOREANUL, de a comunica, printre altele, ce anume l-a recomandat pe Remus Ionuţ Raţ pentru a fi propulsat în această funcţie, respectiv dacă acesta a înştiinţat conducerea Agenţiei despre problemele sale penale.

Documentul nu lămureşte cum a ajuns un fost condamnat penal, chiar şi reabilitat, să deţină funcţii de conducere într-o instituţie publică de interes naţional, fie şi temporar, arătând doar că la dosarul de concurs al acestuia „se află depuse toate documentele cerute de lege”, adică şi cazierul judiciar care, în mod logic, nu mai avea menţionată condamnarea pentru care intervenise reabilitarea.

UPDATE. Ne-a sunat doamna Croitoru

După apariţia ştirii, preşedintele ANANP Adi Croitoru a revenit, telefonic, pentru a explica motivul pentru care, în 2019, Remus Ionuţ Raţ a fost promovat la şefia Serviciului Teritorial Bihor al ANANP şi a fost menţinut apoi în această funcţie.

"Nu am explicat noi suficient de bine, în comunicat. Domnul Raţ a fost singurul care, la acea vreme, îndeplinea condiţiile de vechime impuse de Codul administrativ pentru această funcţie. Noi aveam interesul să operaţionalizăm cât mai repede această instituţie, în Bihor aveam doi angajaţi iar colegul domnului Raţ era doar de asistent, nu avea vechimea necesară", a declarat, pentru BIHOREANUL, Adi Croitoru.

Potrivit şefei ANANP, Raţ nu a informat conducerea instituţiei despre problemele din trecut şi nici în ianuarie, când s-a ales cu dosar penal pentru braconaj, nu a comunicat acest aspect. "Eu ştiu că nu este o problemă legală, dar este o problemă morală. Noi ne străduim să ţinem instituţia la un nivel de performanţă, când lucrurile merg într-o direcţie pe care nu o dorim, vrem să rezolvăm, să nu lăsăm să planeze suspiciuni asupra colegilor care îşi fac treaba cu mult profesionalism", spune Croioru. 

Întrebată despre motivul pentru care, din 2019 şi până în prezent, ANANP nu a organizat concurs pentru ocuparea funcţiilor de conducere, Croitoru susţine că toate examenele au fost blocate de pandemie. "Acum, activitatea Serviciului Teritorial Bihor va fi coordonat de la centru. Nu vom mai delega pe nimeni până la organizarea unui concurs. Aşa am hotărât, e o decizie bună, rea, ne-o asumăm. Oricum, dacă am avea un BIHOREANUL în fiecare judeţ am fi mai atenţi, iar astfel de incidente, eu cred izolate, nu ar mai exista", a mai declarat şefa ANANP.  

Adi Croitoru a promis, de asemenea, că instituţia va fi mai atentă şi la solicitările făcute de presă, cu referire la cea transmisă pe 13 ianuarie de BIHOREANUL, pentru a cere măsuri împotriva şoferilor de ATV care au transformat în pistă de raliu aria protejată de la Betfia, solicitare la care răspunsul a venit după 3 luni. "Nu e bine, voi verifica ce s-a întâmplat", a promis şefa Agenţiei.