Președintele Consiliului Județean Harghita reclamă felul în care le este predată în școli limba română elevilor de etnie maghiară din județul său, susținând că programa nu este adaptată nevoilor acestora și, de aceea, nu reușesc să treacă de examenul de bacalaureat.

El a spus zilele trecute că elevii români și cei maghiari au ajuns să vorbească între ei în limba engleză.

„Trebuie învățați copiii să înțeleagă, când merg la piață și nu reușesc să vorbească românește. Am înființat un grup de lucru, cu profesori, cadre universitare și prima propunere a fost că trebuie și o materie de Comunicare în limba română, în paralel cu Limba și literatura română. Acest lucru a fost susținut de Minister acum câțiva ani, dar nu s-au făcut demersuri. Săptămânal, la clasele V-VIII sunt 3 ore de Română și noi am făcut ca să fie două ore Limba și literatura română și o oră de Comunicare, să fie scoase din program arhaismele. Am văzut cum, aflați împreună, un copil român și unul maghiar vorbesc în engleză!”, a declarat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, citat de G4Media.ro și RadioMures.ro.

El a susținut, de altfel, o conferință de presă, alături de şeful Inspectoratului Şcolar General Harghita, Demeter Levente, și de avocatul Szikszai Tamás, denunțând faptul că Ministerul Educației nu adaptează orele și predarea pentru etnicii maghiari. 

Șeful CJ Harghita a subliniat că există o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia limba română trebuie predată minorităţilor după programe şi manuale speciale, iar Ministerul Educaţiei nu şi-a îndeplinit această obligaţie, motiv pentru care copiii maghiari sunt discriminaţi, conform G4Media.ro

Tot Borboly Csaba a spus că un grup de elevi din județul său vor acționa Ministerul Educației în instanță, cerând daune morale, după ce nu au luat examenul de bacalaureat la proba de Limba și literatura română. 

Conform site-ului citat, preşedintele CJ Harghita a spus că rata de promovare a examenului de bacalaureat în judeţ este mai redusă decât cea de la nivel naţional şi că, dacă nu se iau în considerare rezultatele la limba română, procentajul ar fi peste media naţională.

El a arătat că, în urma demersurilor făcute de instituţia pe care o conduce, s-au făcut paşi înainte în problematica predării limbii române elevilor maghiari, dar rezultatele obţinute nu sunt semnificative.

sursa: Consiliul Județean Harghita

Datele recensământului arată că populaţia de etnie maghiară deţine majoritatea în judeţele Harghita (85,7%) şi Covasna (71,8%), precizează Spotmedia.ro.

Recent, în Oradea s-a ținut, la inițiativa unei școli private ungurești, Mathias Corvinus Collegium din Cluj-Napoca, o dezbatere pe tema „De ce nu vorbesc ungurii românește?”. După cum BIHOREANUL a scris atunci, părerea unanimă a fost că este falsă convingerea că etnicii unguri nu vor să învețe româna, dar din public s-au exprimat și opinii controversate, cum ar fi că Statul Român conspiră împotriva maghiarilor, astfel încât aceștia să nu poată învăța limba.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!