După ce a vizitat Centrul Oncologic şi Centrul de Cardiologie intervenţională minim invazivă Viva Anima din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, pentru care a avut doar cuvinte de laudă, apreciind eforturile Primăriei de a le moderniza la cele mai înalte standarde, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Cristian Buşoi, a avut, în sala mare a Consiliului Judeţean Bihor, o întâlnire cu managerii spitalelor publice şi private din judeţ, cu reprezentanţii farmaciştilor şi medicilor de familie, precum şi cu cei ai CAS Bihor.
În cadrul acesteia, după cum s-a aflat la conferinţa de presă pe care a susţinut-o ulterior, cea mai discutată problemă a fost cea a distribuirii cardurilor electronice de sănătate, având în vedere că medicii de familie, deşi sunt obligaţi la această operaţiune prin chiar Legea Sănătăţii, se opun unei asemenea îndatoriri în cazul în care nu vor fi plătiţi suplimentar.
Cu toate acestea, preşedintele CNAS a declarat că aceasta va fi, aproape 100% sigur, soluţia pe care Guvernul o va adopta luna viitoare, în ciuda faptului că au fost puse în discuţie, de peste un an, şi alte variante, cum ar fi distribuirea prin Poştă, prin intermediul municipalităţilor sau prin casele judeţene ale asigurărilor de sănătate.
"Legea 95 (n.r. - privind reforma în Sănătate) are o prevedere foarte clară, conform căreia cardurile de sănătate se distribuie prin medicii de familie. Au existat propuneri de modificare a legii, dar vă pot spune clar că distribuirea prin casele judeţene nu se poate face, din punct de vedere practic. Nu putem chema sute de mii de oameni în centrul de judeţ pentru a forma cozi lungi ca să-şi primească aceste carduri, ar dura mai mult de un an şi s-ar sufoca şi activitatea curentă a instituţiei. Poşta a fost o variantă, dar asta înseamnă şi un cost. Banii pe care ar trebui să-i dăm la Poştă ar trebui luaţi de la Sănătate, iar eu nu aş vrea acest lucru. Aceşti bani ne-ar ajuta să închidem până la sfârşitul anului lista de aşteptare pe Oncologie, şi nu vreau să luăm bani nici de la medicii de familie. Sigur, am putea lua în calcul şi distribuirea prin primării, dar nu am face decât să transferăm acolo costurile şi, oricum, şi primăriile au mult de lucru. Deci, câtă vreme spune legea astfel, altă posibilitate nu există decât prin medicii de familie", a explicat şeful CNAS.
Cristian Buşoi a afirmat că problema distribuirii cardurilor de sănătate a fost discutată şi cu oficialii FMI, deoarece "informatizarea sistemului asigurărilor de sănătate ar determina scăderea fraudelor din acest sistem", astfel că luarea unei decizii în cadrul Guvernului este programată pentru luna septembrie.
"Până la sfârşitul anului am făcut deja 200.000 de carduri, până la sfârşitul anului vom finaliza 7,4 milioane, şi cred că vom şi începe distribuirea lor, astfel încât anul viitor, cam în această perioadă a anului, să încheiem distribuirea celor 18 milioane de carduri care vor fi predate asiguraţilor", a spus Cristian Buşoi.