Rezultatele tandemului Boloş-Hellvig

Într-o conferinţă de presă neobişnuită, desfăşurată joi la Consiliul Judeţean, preşedintele CJ Cornel Popa a prezentat "sumele importante pe care le-am adus în Bihor" în cursul anului trecut, spunând că acest gest îl face după ce a văzut că "alţii se laudă că au adus trei lei".

Conform celor spuse de Popa, dar şi unor documente puse la dispoziţia jurnaliştilor, în a doua jumătate a anului trecut, prin colaborarea cu fostul ministru şi cu fostul secretar de stat de la Ministerul Dezvoltării, Eduard Hellvig şi Marcel Boloş, pentru lucrările de modernizare a unor drumuri judeţene şi comunale au fost alocate 17,3 milioane lei, iar pentru alimentări cu apă alte 7,76 milioane lei.

De asemenea, a mai spus Popa, pentru plata datoriilor unor comune "au venit" în judeţ 10,19 milioane lei.

"Scotocirea de bani europeni" şi guma de mestecat

Tot datorită orădeanului Marcel Boloş, a adăugat şeful CJ, precum şi şefului Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean, Filip Cheşeli, în Bihor vor mai veni curând peste 18 milioane de euro, din care se va moderniza un drum judeţean din zona Marghita.

În acest context, Popa a povestit cum a încercat să facă rost de bani pentru investiţii încă de anul trecut, până şi-a dat seama că unul dintre programele derulate de fosta ministră a Dezvoltării, Elena Udrea, era destinat de fapt îndestulării cunoscutului patron al firmei Romstrade, Nelu Iordache, care a venit şi la CJ Bihor în şlapi şi mestecând gumă.

"Chiar acum ne găsim în faţa unui eveniment pe care îl aşteptam de anul trecut, pentru că imediat după alegerile locale am încercat să accesăm fonduri pe fostul program PNDI (n.r. - Programul Naţional de Dezvoltare ş Investiţii coordonat de fostul ministru Elena Udrea), până ce ne-am trezit cu Iordache desculţ şi mestecând gumă", a spus Popa, arătând că aşa "s-a prins" de neseriozitatea atât a PNDI, cât şi a omului lui Udrea.

Şeful CJ a spus, în continuare, că ulterior, când orădeanul Boloş a ajuns secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, l-a rugat să găsească bani europeni pentru investiţiile ce puteau fi făcute în Bihor. "L-am rugat să scotocească prin POR (n.r. - Programul Operaţional Regional) nişte bani, în iulie, iar în septembrie am primit răspuns că se puteau muta nişte fonduri necheltuite de la nişte proiecte la care s-au făcut economii", a povestit Popa.

Rezultatul? "Chiar azi are loc vizita intermediară pe teren a reprezentanţilor ADR (n.r. - Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest), pentru a primi acceptul şi a putea semna contractul de finanţare pentru modernizarea drumului Marghita - Tăşnad". Popa a explicat că lucrarea, în valoare de 18,60 milioane de euro, are în vedere modernizarea a 27,30 km de drum şi, cel mai probabil, va fi scoasă la licitaţie luna aceasta, urmând ca restul să depindă de contestaţiile firmelor care vor pierde, în bunul "obicei" local.

De asemenea, Popa a anunţat că intenţionează să promoveze în acelaşi fel proiectul de modernizare a drumului Moneasa - Şuştiu, înţelegându-se deja cu omolgul său de la Consiliul Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, şi cu primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, în aşa fel încât lucrarea de modernizarea a celor 16 km de drum de pe teritoriul judeţului Bihor şi a celor 6 km de pe teritoriul judeţului Arad să fie făcută cu fonduri transfrontaliere.