Directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, chestorul de poliţie Liviu Popa, a declarat miercuri la Băile Felix, unde se desfăşoară cea de-a zecea conferinţă anuală a Parteneriatului European Împotriva Corupţiei (EPAC), că fenomenul corupţiei afectează în măsură foarte mare nu doar sectorul public din România, ci şi pe cel privat.

"Deşi la prima vedere corupţia este o mătrăgună a sectorului public din România, vă asigur că şi sectorul privat este foarte, foarte afectat de acest fenomen", a declarat şeful DGA, într-o conferinţă de presă ulterioară deschiderii conferinţei EPAC.

Chestorul Liviu Popa a mai afirmat că una dintre cauzele care împiedică o mai mare eficienţă în combaterea corupţiei din România este faptul că persoanele afectate de acest fenomen nu îşi asumă responsabilitatea de a reclama faptele de corupţie.

"În România avem o mare hibă. Când mergem duminica la biserică, când mergem la şedinţa cu părinţii, când mergem la crâşmă, la un şpriţ, acuzăm pe toată lumea de corupţie. Dar atunci când trebuie să vorbim într-un cadru instituţional, concret, nu mai găseşti pe nimeni", a spus şeful DGA.

Chestorul Liviu Popa a afirmat, de asemenea, că structurile de aplicare a legii din România "şi-au făcut temele" în ce priveşte combaterea corupţiei, şi că rezultatele luptei anticorupţie nu ar trebui să fie un obstacol în procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen.

"România are un interes major în această perioadă, să facă dovada faptului că are temele făcute, că nu există sau că pot fi înlăturate, atunci când există, unele acuzaţii de corupţie ca o piedică în ceea ce ar însemna integrarea României în Spaţiul Schengen".

EPAC este o organizaţie care reuneşte structurile de aplicare a legii cu atribuţii anticorupţie din toate statele membre ale Consiliului European, iar din România sunt membre EPAC Direcţia Generală Anticorupţie, DNA, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Interne din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi Ministerul Justiţiei.