Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de eliberare din funcţie şi pensionare a procurorului şef al DNA Oradea, Ioan Moldovan, actul normativ intrând în vigoare marţi, după ce, înainte cu o zi, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Magistratul a depus cerere de pensionare anul trecut, solicitarea sa fiind aprobată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa din 11 decembrie anul trecut.

Până la organizarea unui concurs, funcţia de procuror şef al DNA Oradea va fi ocupată, cu delegaţie, de procurorul Marius Iancu, şeful Biroului Teritorial Satu Mare al DNA.

Cu o vechime de 34 de ani ca magistrat, Ioan Moldovan a fost, pe rând, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău şi al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, până în 1990, când a intrat pentru o scurtă perioadă în viaţa politică, întâi ca preşedinte al Frontului Salvării Naţionale Sălaj, mai apoi ca deputat, iar din 1991 ca ministru al Tineretului şi Sportului.

După terminarea mandatului de ministru, la 19 noiembrie 1992, Ioan Moldovan a revenit în magistratură, ca procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi şef secţie penală până în 1998, când a preluat aceeaşi funcţie la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea.

În 2002, odată cu înfiinţarea Serviciului Teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ioan Moldovan a fost numit la conducererea structurii orădene, funcţie pe care a deţinut-o până la pensionare.

De numele său se leagă promovarea în instanţe a unor dosare de corupţie privind nume sonore, precum judecătoarele Elena Pop Blaga şi Mariana Roşca, judecătorii Traian Munteanu, Mihai Viorel şi Adrian Popa, sau Ioan Lascău, fost şef al Finanţelor Publice Bihor.