Directorul executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Călin Vesa (foto dreapta), şi fostul şef al Vămilor, orădeanul Radu Mărginean (medalion), sunt anchetaţi pentru complicitate la evaziune fiscală de procurorii DNA Oradea, într-un dosar care priveşte tranzacţii frauduloase cu produse petroliere.

Potrivit unor surse din anchetă, averile celor doi au fost puse sub sechestru, măsura fiind contestată acum de avocaţii celor doi. Acţiunea se judecă la Tribunalul Bihor.

Căutat de reporterul BIHOREANULUI pentru a-şi exprima punctul de vedere legat de acuzaţia procurorilor DNA, Călin Vesa nu a răspuns la telefon şi nici la SMS.

Până în prezent, numele lui Călin Vesa a fost ferit de scandaluri. Fost director executiv la DRV Oradea din 2001, Vesa este, din 2007, director executiv al Regionalei Vamale Cluj, funcţie pe care a părăsit-o în perioada 2013-2015, pentru a prelua, pe rând, conducerea regionalei vamale Prahova şi a Direcţiei Regionale Antifraudă Deva.

În schimb, numele lui Radu Mărginean, fostul şef al Vămilor până în 2012, a mai apărut într-un dosar al DNA Oradea, pentru suspiciuni de corupţie, în urma unui denunţ formulat de către fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, care pretindea că a fost pusă să strângă 130.000 euro de la cămătari şi de la contrabandişti de ţigări pentru a-şi "plăti" funcţia, banii ajungând în final la vameşul-şef orădean. În acest dosar, procurorii DNA nu au reuşit însă să probeze acuzaţiile, astfel că Mărginean a fost scos de sub urmărire penală.

Totodată, în 2012, Mărginean a fost trimis în faţa judecătorilor Curţii de Apel Oradea de Agenţia Naţională de Integritate. Inspectorii ANI au cerut instanţei să dispună confiscarea a 52.500 euro din averea acestuia, o parte din banii pe care Mărginean i-a plătit în 2007, când era director adjunct la Direcţia Antifraudă Vamală, pentru cumpărarea unui teren, bani pe care nu putea să-i justifice din veniturile legale. Solicitarea ANI a fost admisă de Curtea de Apel Oradea, însă Mărginean a atacat soluţia cu recurs, iar procesul se judecă, încă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.