Procurorul Bogdan Chiş, magistratul care a coordonat în ultimii patru ani Serviciul Teritorial Oradea al DNA, va părăsi această funcție, după ce a fost selectat de Ministerul Justiției să ocupe funcția de magistrat de legătură în Italia.

„Miercuri, 17 iulie 2024, Ministerului Justiţiei a informat că Bogdan Sergiu Chiș, procuror şef serviciu, Direcţia Naţională Anticorupție, Serviciul Teritorial Oradea, a fost selectat să ocupe funcția de magistrat de legătură în Republica Italiană", se arată într-o scurtă informare a Ministerului Justiției.

În vârstă de 46 ani şi având gradul profesional de procuror Parchet Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Chiş a activat de-a lungul carierei ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Şimleul Silvaniei, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, apoi ca procuror în cadrul Serviciului Teritorial Timişoara al DNA, iar din 2021 conduce Serviciul Teritorial Oradea al DNA, mandatul lui la conducerea unităţii orădene urmând să expire în luna septembrie a acestui an.

Numirea lui Chiş ca magistrat de legătură s-a făcut în urma unei selecţii desfăşurate în perioada 26 iunie - 17 iulie, procedură care a constat într-un concurs de dosare, care să ateste o experiență practică în domeniul cooperării judiciare internaționale și a unui interviu care s-a desfăşurat în data de 15 iunie.

Şeful DNA Oradea a avut o singură contracandidată, pe Cleopatra Cătălina Chivu, procuroare în cadrul Serviciului Îndrumare şi Control al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În următoarea perioadă, şeful DNA Oradea va fi detaşat la Ministerul Justiţiei, detaşare care va fi dispusă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie iar, ulterior, Bogdan Chiş va fi numit în noua funcție prin ordin al ministrului Justiției. 

Magistratul de legătură are rolul de a accelera toate formele de cooperare judiciară în materie penală și civilă, după caz, între România şi ţara gazdă, asigură schimbul de informaţii și de date statistice, pentru a favoriza cunoașterea reciprocă a sistemelor juridice, a băncilor de date juridice, precum şi relațiile dintre profesiile juridice din cele două state. 

Potrivit legii, magistratul de legătură are un mandat pentru 3 ani, care poate fi reînnoit o singură dată. El are dreptul la paşaport diplomatic pe durata misiunii în străinătate și beneficiază de toate veniturile prevăzute pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, suportate din bugetul Ministerului Public, al Ministerului Justiției sau al Consiliului Superior al Magistraturii, după caz. 

La conducerea DNA Oradea ar urma să fie delegat un alt procuror. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!